Élet-Stílus

Hét tipp, ha nem akarsz nagyra nőni a kínai kajától

A kínai gyorsbüfék nem az egészséges táplálkozást szolgálják. Ez ugye nem újdonság? Az itt kapható ételek egy része rengeteg cukrot, és sót tartalmaz, nem is beszélve bő olajban sült fogásokról. Érdemes tehát átgondolni, hogy mit rendelünk az esti film mellé.

A Women’s Health összegyűjtötte a választási lehetőségeket, ha szeretnénk az egészségünkre is odafigyelni.

Tavaszi tekercs helyett leves

Ha szívesen ennél még valamit a főétel előtt, akkor kérj inkább egy könnyű levest, a nehezebb előétel helyett. ” Az erős-savanyú, Won Ton, vagy a kínai tojás levesek 70-100 kalóriát tartalmaznak adagonként, míg a tavaszi tekercs ennek majdnem kétszerese.

Sült? Ne, inkább főtt gombóc!

Kína már a Szong dinasztia óta tökélyre fejlesztette a gombóc készítés művészetét. A kínai gombóc lehet gömbölyű, félhold alakú, főzhetik vagy süthetik. A töltelék pedig lehet édes vagy sós, vegetáriánus vagy hússal és zöldség keverékkel töltött. Semmi gond azzal, ha szeretjük ezt az ételt, de ha közben a súlyunkra is szeretnénk odafigyelni, akkor érdemes inkább a főtt változatot választani.

Amíg ugyanis a párolt gombóc körülbelül 80 kalóriát tartalmaz, addig a sült változatban 330 is lehet. Érdemes figyelni a hozzáadott mártásra is, mert jellemzően akad benne bőven kalória, zsír és só.

Öntetből is az egészségesebbet

Tudjuk, hogy szereted az édes-savanyú csirkét, vagy tofut de az a baj, hogy ezeket az ételeket cukros, ragacsos szószokba mártják. Az osztriga szósz ezzel szemben kalóriaszegényebb, nincs benne annyi cukor, de azért ezzel sem árt óvatosan bánni, mert meglehetősen sok sót tartalmaz.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Felejtsd el a sült tésztát

A sült tészta általában dugig van kalóriával és zsírral. Hozzávetőlegesen 800-900 kalóriát tartalmaz adagonként. Próbáljuk ki helyette a brokkolis csirkét, ami kiváló fehérjeforrás, a brokkoli miatt pedig vitaminban és ásványi anyagban dús. Kérjük könnyű szósszal meglocsolva, és igazán ízletes lesz.

A garnélás tészta maradhat

Egy csésze garnélarák tésztával éppen 250 kalória alatt van, ráadásul tele van fehérjével, és alacsony zsírtartalmú. Tészta ide vagy oda, ettől nem lesz bajunk, csak ne ezt együk minden nap!

Sült helyett párolt rizs

A táplálkozási szakértők nem javasolják, hogy sült rizst rendeljünk köret gyanánt, ugyanis lomhává, tunyává válunk tőle. Ehelyett kérjünk inkább fehér vagy barna párolt rizst.

Ám, ha mégis ragaszkodunk a sült körethez, akkor is szerencsésebb, ha barna rizsből kérjük, mert így legalább teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk.

Amikor leadod a rendelést, gondolkozz el egy percre, és kérd a felét annak a köretnek, amit egyébként enni szeretnél. A maradék helyett pedig válassz párolt zöldségeket. Így a kecske is, és a káposzta is….

Hagyd a szerencsesütit, ha jót akarsz!

A neve ugyan sok jóval kecsegtet a jövőre nézve, mégis tanácsos óvakodni tőle. A benne található közel 13 gramm cukor ugyanis a fele a felnőtteknek ajánlott napi adagnak, annyira pedig azért nem finom ez a sütemény.

Ha szeretnéd valami édessel zárni az ebédet válassz szeletelt narancsot (sok kínai étteremben kapható) vagy kérj helyette mandulás sütit. Bár hozzá kell tenni, hogy ez utóbbi sem nevezhető éppen diétásnak, egy szeletben körülbelül 6 gramm cukor lapul.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik