Élet-Stílus

Magyar fejlesztés segítheti az amerikai siketeket

Másfélmillió eurót kapott egy nemzetközi konzorciumtól a SignAll Technologies Zrt. az amerikai jelnyelvet valós időben fordítani képes technológia továbbfejlesztésére.

Az innováció tavaly elnyerte Brüsszelben az LT-Innovate díjat, idén pedig külön cégként, SignAll Technologies Zrt. néven fut tovább egy három szereplős befektetői csoport támogatásával. A Perion Kockázati Tőkealap, a Credo Ventures és a Conor Fund összesen másfélmillió eurót invesztált az amerikai piacra szánt magyar technológia továbbfejlesztésére.

„A fejlesztés nem csupán felismeri jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat angol nyelvre le is fordítja.” – mondta Andrej Kiska, a Credo Ventures képviselője.

Sokan azt hiszik, hogy a jelnyelv a világon egységes, pedig több mint kétszáz különböző jelnyelv létezik.

Fejlesztésünk elsőként az egységesen amerikai jelnyelvet használó USA piacára készülhet el, ahol az esélyegyenlőség kapcsán magas a társadalmi érzékenység. A legkiválóbb fejlesztőkkel és nyelvészekkel bővülve további jelnyelveket is tervezünk feldolgozni, így reméljük pár éven belül akár Magyarországon is használni fogják a rendszert, sőt képes lesz akár a magyar és amerikai jelnyelv közötti tolmácsolásra is

– mondta Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik