Chinese Cemetery, Manila
Élet-Stílus

A világ túlsó felén a halottak temetői sír helyett légkondicionált lakást kapnak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 08. 16:32

A Fülöp-szigeteki Manila kínai temetője teljesen különbözik a világ összes többi sírkertjétől, sőt, az élők itt néha a holtakhoz költöznek.

A fővárosban letelepült kínai kereskedők számára a spanyolok megtiltották, hogy a katolikus temetőiket használják, így azok létrehozták sajátjukat, ahol az elmúlt kétszáz évben rengeteg tehetős család sírboltja kapott helyet.

A kínaiak évezredek óta különös tisztelettel viseltetnek elhunyt családtagjaik iránt, sőt, úgy gondolták, hogy a másik világban tovább élő lelkek visszajárnak a Földre, és sírjuk voltaképp a földi lakhelyük – emiatt a sírok díszítettsége és mérete messze felülmúlja az európai temetők százezreinek hasonló építményeit.

A síremlékek évről évre egyre fényűzőbbek és nagyobbak lettek, ez a folyamat pedig most, a XXI. században sem lassult, sőt, most már a szabad telkek árai is az egekbe szöktek: a legkisebbekért is több, mint nyolcmillió forintot kell leszurkolni.

Chinese Cemetery, Manila

A legtehetősebb családok elhunyt tagjai akár háromszintes sírt is kaphatnak, melyek akár egy egész lakásként is funkcionálhatnak – benne működő konyhával, légkondicionálóval, bútorokkal, tévével, vagy akár fürdőszobával is, hiszen a rokonok néha több napot töltenek itt együtt a már túlvilágon élő, elvesztett családtagjaikkal.

Az évek során természetesen előfordult, hogy valaki végleg a holtak épületébe költözött, sőt, néhányan azt állítják, hogy a temtőben születtek.

Az utcákat természetesen mindig tisztán tartják, a járdák felett telefonvonalak kúsznak, sőt, boltok egész sora egy étterem is nyitott a szokatlan sírkertben.

A sokszor egyszerűen csak a holtak Bevery Hills-eként emlegetett temetőben persze élesen elkülönülnek egymástól a szegényebb és tehetősebb rétegek által emelt épületek.

A szegényebbek sírjai természetesen kisebbek, kevésbé karbantartottak, és sokszor szűk, lepusztultabb utcák mentén állnak.

Az elmúlt években a fura temető igazi turistamágnessé vált, sőt, akár vezetőt is bérelhetünk, hogy bemutassa a legszebb, vagy legérdekesebb sírokat.

A manilai városvezetés tulajdonában lévő hely korábban látott már szebb napokat, de a sírok jó részének állapota máig kielégítő.

Fotók: Paul Shaffner, Richard Messenger, MessyNessyChic, Kevin, Stefan Krasowski
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.