Élet-Stílus

A szovjetek hat éven át hallgatták le az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 08. 13:00

A második világháború közepén, 1943-ban Moszkvába érkezett Averell Harriman úgy gondolta, hogy csak egy egyszerű ajándékot kap, de ennél jóval többről volt szó.

1945. augusztus 4-én a két nép közti megbonthatatlan barátság jeleként háborúban nyújtott segítségért hálás szovjet kisiskolások egy szépen faragott amerikai címerrel ajándékozták meg a kiküldetése harmadik évét töltő moszkvai nagykövetet, Averell Harrimant, akinek annyira tetszett a mű, hogy azonnal kifüggesztette az irodája falára.

Nem kellett volna, hiszen a plakettben egy lehallgatókészülék lapult, ami egészen 1952-ig a nagykövet minden egyes szavát közvetítette a kíváncsi szovjet füleknek.

A kép bal szélén, a falon ott lóg a címer

A később egyszerűen csak A Dolognak (nem összetévesztendő a John Carpenter által filmvászonra adaptált vérfagyasztó horrorral) elnevezett eszközt az orosz fizkuszseni, Léon Theremin tervezte, akiről manapság leginkább a nevét viselő fura elektronikus hangszer, a theremin ugorhat be. Tudják, ez az az eszköz, ami leginkább egy nagy antennával nyakon, valamint egy vasalótartóval oldalbaszúrt Sokol-rádióra, vagy fadobozra hasonlít:

És tökéletesen bizarr produkciókat lehet vele létrehozni:

Na jó, de hogyan működhetett a berendezés több, mint hat éven át? Nem merült le az elem? – tehetik fel most joggal a kérdést.

A válasz egyszerű: a készülékben

nem volt elem, és nem éjjel-nappal sugározta az adást, hanem csak akkor, ha a szovjetek 330 MHz-es hullámhosszon érkező rádiójelekkel bombázták az irodát.

Ekkor a kondenzátormikrofonba érkező hangok a beépített, 23 cm hosszú antennának köszönhetően eljutottak az utcán ülő teherautó kíváncsi utasaihoz.

Ez a megoldás a minimálisra szűkítette a készülék felfedezésének esélyét, hiszen az adásszünetben az egyszerűen felfedezhetetlen volt.

A mikrofon és az antenna

A nyíltan sugárzott adást végül 1951-ben (már a következő amerikai nagykövet, George F. Kennan hivatali ideje alatt) véletlenül elcsípte a közeli brit nagykövetség egy fiatal rádiósa, így az amerikaiak azonnal nyomozni kezdtek a forrás után. A címerre vélhetően sokáig nem gyanakodtak, de végül csak ráaakadtak a címer hátlapján lévő apró eszközre.

A rendszert az MI5-al együttműködve megvizsgálták, majd az Egyesült Államokba szállították, de létezését egészen egy 1960-as, az U2-incidens (melyben egy amerikai felderítő gépet lőttek le mélyen a Szovjetunió területe felett) után összehívott ENSZ-ülésig nem hozták nyilvánosságra, hogy ezzel is bizonyítsa: a két ország közti kémkedés bizony már évek óta tart:

Ó, és a slusszpoén: a Dologban használt mikrofont Winfield R. Koch, a

Radio Corporation of America (RCA) mérnöke találta fel 1941-ben.

Theremin tehát végső soron amerikai technológiát használt szovjet titkosszolgálati célokra. Szép munka, Leon!

Fotók és információk: EETimes, Wikimedia Commons, Crypto Museum
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.