Élet-Stílus

Riasztó adatok: egyre több a túlsúlyos, vitaminhiányos magyar csecsemő

csecsemő (Array)
csecsemő (Array)
Minden második családban ugyanis ugyanazt eszik a kisgyermekek, mint a szüleik.

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos. A babák csaknem felének magas a koleszterinszintje, tíz százalékukat elhízás is fenyegeti. A háromévesnél fiatalabb gyerekek és a szoptató anyák táplálkozási szokásait áttekintő legfrissebb magyarországi kutatás riasztó eredményekre jutott. Ennek oka főként az, hogy minden második családban ugyanazt eszik a kisgyermekek, mint a szüleik, holott egészen más étrendre lenne szükségük, a még fejlődésben lévő emésztőrendszer ugyanis nem áll készen minden étel fogyasztására – írja az MTI.

A vitaminpótlásra is egyre kevesebb figyelmet fordítanak a szülők: míg a 0-6 hónapos csecsemők 87 százaléka, addig az 1-3 éves gyerekeknek csak kevesebb mint a fele kap napi rendszerességgel D-vitamint. A nem megfelelő étrend és a vitaminhiány együtt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyéves kor felett minden második gyerek D-vitamin-hiányos, ez pedig negatívan hat a csontok, az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésére, a cukorbetegség és az asztmás megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli.

A vaspótlásra szinte egyáltalán nem figyelnek oda a szülők: a 0-6 hónapos csecsemők 97 százaléka nem kap rendszeresen vasat, egyéves korára tízből négy gyereknél vashiány alakul ki, amely vérszegénységhez vezethet.
Ezzel párhuzamosan túl sok nátrium, szénhidrát és cukor jut a gyerekek szervezetébe. A túlzott cukorbevitel miatt az egyévesnél kisebb gyerekek tizede, a kétévesek 14 százaléka, a kisiskolások negyede potenciálisan túlsúlyos.

Ez hozzájárul ahhoz is, hogy a – korábban csak felnőtteket veszélyeztető – 2-es típusú diabétesz egyre gyakoribb a gyerekeknél is. A felmérésből kiderül, csak a kismamák 40 százaléka változtat étrendjén a terhesség alatt. Döntő többségük szed terhesvitamint a várandósság idején, 20 százalékuk nem megfelelő étrend-kiegészítőt választ. A felnőttkori népbetegségek – például a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő a várandósság és a születés utáni első ezer nap táplálkozása.

A Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által indított Első 1000 nap program felmérését az egészségügyi világnap alkalmából mutatták be Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, mivel a programhoz az egyetem is csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik