Élet-Stílus

Csak a Palócföldig kell utaznunk, hogy láthassuk Jézus lábnyomát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 05. 12:28

A honfoglalás óta lakott apró, alig ezerötszáz lelkes nógrádi település, Nagylóc közelében, az Őr-hegy déli oldalának egyik óriási kövén lévő, félkör, vagy épp emberi talp alakú mélyedések a palócok szerint Jézus szamarának (vagy szamárcsikójának), illetve magának a Megváltónak és botjának a nyomai.

A tizenötmillió évvel ezelőtti vulkáni működés során keletkezett lávából kihűlt, középső-miocén korú, andezitszerű kőzetdarab minden bizonnyal a föld alatt, idősebb kőzetek hasadékaiban született, és csak az eróziónak köszönheti felszínre kerülését. Ekkor alakulhattak ki a mállási formák is, amelyeket a mélyen vallásos palócok nemes egyszerűséggel láb-, pata-, illetve botnyomoknak hitte.

A követ a legegyszerűbben – és persze a lehető legszebb helyeken haladva – egy Nagylóc-Hollókő közti, alig tíz kilométeres kerékpáros, gyalogos, vagy lovas túra keretein belül érhetjük el.

A hasonló láb-, pata-, vagy patkónyomos kövek egyébként egyáltalán nem ritkák a mai, vagy épp a történelmi Magyarországon: több Jézus- (Körmöcbánya és Zamárdi), Szent László-, Rákóczi Ferenc-nyomunk is van, de azok állataié, sőt, ördögöké, sárkányoké, vagy óriásoké is.

Fotók: Veres Zsolt, Magyar Földtani Védegylet
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.