Élet-Stílus

Csak a Palócföldig kell utaznunk, hogy láthassuk Jézus lábnyomát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 05. 12:28

A honfoglalás óta lakott apró, alig ezerötszáz lelkes nógrádi település, Nagylóc közelében, az Őr-hegy déli oldalának egyik óriási kövén lévő, félkör, vagy épp emberi talp alakú mélyedések a palócok szerint Jézus szamarának (vagy szamárcsikójának), illetve magának a Megváltónak és botjának a nyomai.

A tizenötmillió évvel ezelőtti vulkáni működés során keletkezett lávából kihűlt, középső-miocén korú, andezitszerű kőzetdarab minden bizonnyal a föld alatt, idősebb kőzetek hasadékaiban született, és csak az eróziónak köszönheti felszínre kerülését. Ekkor alakulhattak ki a mállási formák is, amelyeket a mélyen vallásos palócok nemes egyszerűséggel láb-, pata-, illetve botnyomoknak hitte.

A követ a legegyszerűbben – és persze a lehető legszebb helyeken haladva – egy Nagylóc-Hollókő közti, alig tíz kilométeres kerékpáros, gyalogos, vagy lovas túra keretein belül érhetjük el.

A hasonló láb-, pata-, vagy patkónyomos kövek egyébként egyáltalán nem ritkák a mai, vagy épp a történelmi Magyarországon: több Jézus- (Körmöcbánya és Zamárdi), Szent László-, Rákóczi Ferenc-nyomunk is van, de azok állataié, sőt, ördögöké, sárkányoké, vagy óriásoké is.

Fotók: Veres Zsolt, Magyar Földtani Védegylet
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.