Élet-Stílus
We are family

5 tudományos bizonyíték arra, hogy a legnagyobb a legjobb

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 15:20

Korábban a témában:

Az idősebb testvérek hajlamosak azt gondolni, hogy ők a kiskirályok a családban. Ők születtek elsőként, így evidens, hogy ők kapják a legnagyobb figyelmet és szeretet a családban, igaz?

Persze, ez csak vicc. Nem úgy, mint a következő öt pont, amit tudományos vizsgálatok támasztanak alá. Elfogadott tény ugyanis, hogy a gyerekek születési sorrendje meghatározó erejű, többek között fontos szerepet játszik a fejlődésben. Arról azonban, hogy ez a hatás mekkora, a szakemberek is vitatkoznak.

1. Az idősebb testvér okosabb

Egy 2007-es tanulmány 250 ezer norvég fiatal felnőttet, elsőszülött férfiakat vizsgált. Az eredményekből az derült ki, hogy az alanyoknak átlagosan 2,3 ponttal magasabb volt az IQ-juk, mint a fiatalabb testvéreiké.

A kutatók a genetika helyett inkább a környezeti hatásokat okolják a különbség miatt.

A legidősebb csemeték gyakran tanítgatják fiatalabb testvéreiket, és emiatt óhatatlanul több információt szívnak magukba – mondják a kutatók. Továbbá, ne felejtsük el azt sem, hogy a család bővülésével minden gyerekre egyre kevesebb ideje jut a szülőknek.

2. Felelősségteljesebbek lesznek

Az idősebb testvérek ösztönösen gondoskodnak, óvják, vigyáznak kisebb testvérükre/testvéreikre. Ez pedig egyszerűen azzal jár, hogy már az életük korai szakaszában komoly felelősség hárul rájuk. Jeffrey Kluger A testvér-hatás: Mit fed fel rólunk a testvéreinkkel való viszonyunk c. könyv szerzője szerint az idősebb testvér általában az a gyerek, aki nagyobb hangsúlyt fektet a családi hűségre és a hagyományokra. Ennek eredményeként, ők gyakran engedelmessé és felelősségteljessé válnak.

Lets read together
Fotó: Thinkstock

3. Sikeresebbek lehetnek

A legidősebb testvérek nemcsak az iskolában, de a szakma világában is jobban teljesítenek. Ben Dattner pszichológus, a New York Egyetem docense szerint az elsőszülöttek teljesítményorientáltak és lelkesíti őket, ha a szüleik kedvében járhatnak. Ezenkívül,

mivel gyakran ők irányítják, terelgetik a mindennapok folyamán az öccseiket, húgaikat, így jobban felkészülnek arra is, hogy a későbbiekben a szakmai világban vezető pozíciót töltsenek be.

4. Szabálykövetőbbek

Míg a középső gyerekeket lázadónak tartják, addig a legidősebb gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek szabálykövetőek. Az elsőszülöttek jellemző tulajdonságai, hogy felelősségteljesek, versengőek és hagyománykövetőek, míg a fiatalabbak gyakran ki akarnak tűnni, ezért lesznek játékosak és lázadóak.

5. Lelkiismeretesebbek

Egy 2015-ös ausztrál tanulmány eredményei alapján a legidősebb testvérek lelkiismeretesebbek, szeretetreméltóbbak, simulékonyabbak és kevésbé neurotikusak, mint fiatalabb testvéreik –  és ezek a tulajdonságok segíthetik őket az életben.

A vizsgálat szerint a lelkiismeretes gyerekeknek jobb az iskolai teljesítményük, illetve nagyobb eséllyel lesznek sikeresek felnőttkorban. 

(HuffPost)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.