Élet-Stílus

„A fájdalom egyre erősödött.” Brazíliai magyar, aki elkapta a Zikát

Miközben nő a nemzetközi pánik és duzzad a Zika-vírussal kapcsolatos hírlavina, Rio de Janeiróban nyomát sem látni az ijedelemnek: a Copacabana a Caipirinha-árusok kiabálásától hangos, míg a bohém Lapa negyed bárjaiban külföldiek salsáznak önfeledten. Csupán egyetlen poszter árválkodik a kókuszárus bódéjának falán: “egy szúnyog nem lehet erősebb, mint egy egész ország“.

zika poszter 2

A poszter a #zikazero hashtaget népszerűsíti. Ennek használatával – a figyelemfelkeltő kampány mellett – Zika-ellenes tippeket oszthatnak meg egymással az érintett területek lakói a közösségi médiában, annak érdekében, hogy csökkentsék a kikelő szúnyoglárvák számát. Több mint hatezren betegedtek meg eddig csak Rióban, posztereket mégis csak elvétve látni.

Csontig hatol a fájdalom

Annyit ér, mint halottnak a beöntés

– legyint a Brazíliában élő magyarok Facebook-csoportjának vezetője a kampányra.

Ezzel együtt kell élnünk, mint a közbiztonság hiányával vagy a korrupcióval.

Bár a legtöbb jelentés szerint a Zika enyhe lefolyású, gyakran teljesen tünetmentes betegség, a személyes tapasztalat ennek ellentmond:

Körülbelül egy hétig tart, de addig nagyon rossz. A magyar barátom egy hétig a halálán volt. A Zikának ugyanolyan tünetei vannak, mint a dengue-láznak, ami már jó tizenöt éve itt van. Ennek a magyar neve elég plasztikusan leírja az érzést: csonttörő láz. Tehát magas láz és csontig hatoló fájdalom.

A többi az immunrendszer dolga

Úgy kezdődött, mint egy influenza

– meséli a Rióban élő Zoltán, aki átesett a betegségen.

A csípés ugyanolyan, mint bármilyen szúnyogcsípés, és vagy egy hétig lappang a vírus. Az első jel az általános rossz közérzet, láz és levertség volt, és a hátam is fájni kezdett. A fájdalom egyre erősödött. Ekkorra már az ízületeim és a hasam is fájtak, és hasmenéses tüneteim is lettek. Nem volt étvágyam, nem esett jól semmi. Az ötödik nap lementem gördeszkázni a partra, akkor vettem észre a vörös foltokat a bőrömön – az arcom kivételével mindenütt megjelent egy pír. Nem viszketett, de zavart. Estére a szemem is begyulladt. Ez volt a csúcs, innen fokozatosan jobban lettem. A tüneti kezelés mellett a pihenés és a sok ivás segít – a többit a szervezet elvégzi.

Persze, minden eset egyedi, a fertőzés tüneteit az immunrendszer állapota is erősen befolyásolhatja.

Ez is olyan, mint minden szúnyog által terjesztett vírus. Óvintézkedéseket hozhatunk ellene, de igazából csak a szerencsén múlhat, hogy elkapjuk-e. Én például egy erdő mellett lakom egy favelában, de még egy esetről sem hallottam a környéken

– mondja Armando Martínez, aki a riói Sinapsis neurológiai kutatóközpont munkatársa.

A jó hír, hogy az egészséges immunrendszer hamar legyűri a Zikát. A legyengült, rosszul táplált, rossz körülmények közt élő betegek rontják a statisztikákat, ők azonban nem az ide látogató turisták közül kerülnek ki.

Sajnos arra is volt már példa az ismeretségi körömben, hogy valaki belehalt egy elvakart pattanás miatti fertőzésbe – megtörténhet, de nagyjából ennyi az esély arra is, hogy a Zika talaján súlyos betegség (pl. az izomsorvadással járó un. guillain-barre szindróma) is kialakuljon.

A halálos áldozatok száma valóban elenyésző: a 205 milliós Brazíliában eddig például három esetet hoztak összefüggésbe a vírussal.

Olimpia vs. Zika

Hogy mindez hogyan befolyásolja majd az olimpiára látogatók számát, még kérdéses – ahogyan az is, hoz-e a brazil kormány olyan rendeletet, amely a hoteleket a foglalások árának visszatérítésére kötelezné. Számos légitársaság (British Airways, American Airlines, Lufthansa stb.) ajánlotta fel a jegyek visszatérítését, ám a hoteltulajdonosok már nem ilyen lelkesek.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Csak akkor térítenénk vissza a foglalások árát, ha ezt valóban előírnák nekünk” – árulja el egy négycsillagos hotel alkalmazottja a Cukorsüveg-hegytől nem messze fekvő, part menti Botafogo negyedben. “Akik az olimpiára jönnek, amúgy sem térnének vissza egyhamar, ezért a legtöbb hotel nem félti emiatt a hírnevét.”

Csoda is lenne, ha a Zika elleni intézkedésekre még maradt volna pénz, mondja a Facebook-csoport vezetője:

Még a legfontosabb beruházások sem fognak időben elkészülni. Ilyen például az új metróvonal. Én a múltkor másfél óra alatt jutottam el a belvárosból az olimpiai faluba autóval, tömegközlekedéssel ez 3-4 óra lesz. A csúszás oka a beruházások költségeinek alulbecsülése, a lustaság és a korrupció.

Mindezek mellett úgy tűnik, a Zika-pánik még tovább rontja az egyébként is válságos helyzetet.

(Készítette: Rónyai Júlia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik