Élet-Stílus

6 étvágycsökkentő étel, ami segít megszabadulni a pluszkilóktól

Nincs rosszabb annál, amikor korog a gyomrunk, de pontosan tudjuk, hogy a következő étkezés még messze van, ezért távol kellene maradnunk a hűtőtől. Szerencsére azonban vannak olyan élelmiszerek, amiknek a segítségével tovább kibírhatjuk a reggeli és az ebéd közti időszakot.

1. Árpa

Bár az árpa szénhidrát, amire hajlamosak vagyunk egyből gyorsan felszívódó táplálékként gondolni, egy nemrégiben készült svéd tanulmány megállapította, hogy igenis jót tesz az egészségnek. Csökkenti az étvágyat, a vércukorszintet, valamint a cukorbetegség kockázatát, az árpában ugyanis rengeteg a különleges élelmi rost, amik még laktatóbbá teszik.

A vizsgálat során egészséges, középkorú emberek napi háromszor kaptak árpamagból készült kenyeret. Az alanyoknak 14 óra elmúltával is emelkedett volt az anyagcseréjük, nem is beszélve a csökkent vércukor- és az inzulinszintről.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy használjunk árpát salátákba, levesekbe és pörköltbe, illetve a rizs vagy a burgonya alternatívájaként.

2. Erős paprika

A Purdue-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a pirospaprika fékezi az étvágyat és fokozza a kalóriaégetést, különösen akkor, ha a szervezet nem szokott még hozzá ehhez a fűszerhez. Bőven elég egy fél teáskanál erős paprika az ételbe, és máris gyorsabban pörög az anyagcsere.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

3. Sovány húsok

A táplálkozástudományi kutatások megerősítették, hogy a magas minőségű fehérje csökkenti az éhségérzetet két étkezés között. Csupán négy deka sovány hús, marha, csirke vagy disznó elegendő ehhez.
Vegetáriánusoknak a hüvelyeseket javasolják a szakemberek. Lencsét, babot, csicseriborsót, illetve zöld színű zöldségeket, mint a spenót, brokkoli vagy a kelkáposzta.

4. Mandula

Reggeli után máris éhes vagy, de még messze az ebéd? Egy maroknyi mandula megmentheti a délelőttöt. Az Európai Táplálkozástudományi Folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmányban egészséges nőket vizsgáltak. Egy részük fogyasztott mandulát a délelőtti időszakban, másik részük egyáltalán nem élt ezzel a csemegével. Három nap elteltével azok a nők, akik rágcsáltak mandulát, telítettségérzésről számoltak be, és arról, hogy ebédre és vacsorára kevesebbet ettek. Így nem vittek be végül extra kalóriát. Állj ellen az ízesített, sózott és pörkölt mandulának, éhségérzetre vonatkozó jótékony hatása a nyers csonthéjasnak van!

5. Lazac

A lazacfogyasztás miatt tovább tart a telítettségérzés, mivel magas az omega 3 zsírsavtartalma, melyek megnövelik leptin, más néven jóllakottság hormont a szervezetben. Ez egyébként segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy 2013-as tanulmány szerint ez a hormon elnyomja az egészséges testsúlyú emberek éhségérzetét. A túlsúlyos emberekre általában ez nem érvényes. További forrásai az omega 3 zsírsavaknak a makréla, pisztráng és a tonhal.

lazac (lazac, )

6. Görögszénamag tea

Hisszük vagy sem, egy tea is segíthet lenyomni a farkaséhséget. Érdemes tehát az irodában is tartani egy keveset belőle. Egy 2015-ös koreai tanulmányban kilenc egészséges túlsúlyos nőn tesztelték a gyógytea hatását. Az alanyokkal édeskömény, görögszéna, illetve placebo teát itattak, majd megkérték őket, hogy válasszanak ki egy élelmiszert a svédasztalról. Azok, akik görögszénateát ittak látványosan kisebb mennyiségű ételt raktak a tányérjukra, mert állításuk szerint kevésbé voltak éhesek. Mindez valószínűleg a görögszéna nagy mennyiségű vízben oldódó rostjainak köszönhető.

(via Women’s Health)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik