Élet-Stílus

Egy csokor virággal segíthet a bántalmazott nőkön

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 26. 19:02

Pontosabban annak árával. A NANE segélyvonala gyakran az első és egyetlen hely, ahol komolyan veszik őket, de a szervezet anyagi nehézségekkel küzd.

Idén nőnapkor a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület azt kérte, hogy egy csokor virág árával a bántalmazott nők és gyermekek számára fenntartott segélyvonalukat támogassák.

Ez ma Magyarországon a függetlenség ára

 A NANE Egyesület bántalmazott nők és gyermekek számára fenntartott segélyvonalát 18 és 22 óra között a 06 80 505 101 telefonszámon érhetik el.

Tóth Györgyi, a 22 éve működő szervezet munkatársa elmondta: segélyvonaluk gyakran az első és egyetlen hely, ahol hisznek a bántalmazás áldozatainak, és komolyan veszik annak súlyát és veszélyességét, amit átélnek. A bántalmazottak nagyon magukra utaltak, és csekélyek a jogi és intézményi lehetőségeik. Épp ezért fontos feladata a segélyvonalnak a hívók belső megerősítése, és az, hogy képessé tegyék őket gyermekeik és saját maguk biztonságba helyezésére – egy olyan rendszerben, ahol csupa rossz lapot osztanak számukra.

A független, alulról szerveződő nőszervezet nagy múltja ellenére nem részesül az állami civil támogatásokból, évek óta csak várólistára jutnak fel a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainál. Állandó működési támogatás nélkül, az elkötelezett önkénteseknek és munkatársaknak köszönhetően tudtak fennmaradni. „Ez ma Magyarországon a függetlenség ára” – mondta Tóth Györgyi, hozzátéve, hogy a magyarországinál fejlettebb demokráciákban a kormányok aktívan építenek a szakmai civil szervezetek észrevételeire, meglátásaira. „Nálunk az elmúlt 25 évben a független, érdekérvényesítő civil szervezetek inkább gyanakvást váltottak ki a politikai elitből, jobb- és baloldalon egyaránt, és ez meghatározza azt is, ahogy a társadalom egy része tekint ezekre a szervezetekre” – vélte.

Csak tűzoltásra elég

A következő hónapokra a szervezet „épp csak a túlélésre elégséges” forrással rendelkezik – mondta a NANE munkatársa. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban nőtt az egyesület közösségi támogatása, egyre többen segítenek kisebb-nagyobb adományokkal. „Ahhoz azonban, hogy érdemi szakmai munkát tudjunk végezni, hogy ne csak tűzoltással tudjunk foglalkozni a segélyvonalon, hanem a nők elleni erőszak jelenségének korábbi fázisaiba is hatékonyan be tudjunk avatkozni, további támogatásra van szükségünk” – jelentette ki Tóth Györgyi.

Az első félévre szükséges költségeknek eddig nagyjából negyedét sikerült előteremteni különböző pályázati forrásokból és magánszemélyek adományaiból. Az anyagi nehézségek a szervezet minden tevékenységét érintik – az iskolai megelőző munka mellett a közvélemény tájékoztatását, és a bántalmazottak érdekében végzett segítő munkát. A támogatási lehetőségekről honlapján tájékoztat a szervezet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.