Élet-Stílus

Egy csokor virággal segíthet a bántalmazott nőkön

Pontosabban annak árával. A NANE segélyvonala gyakran az első és egyetlen hely, ahol komolyan veszik őket, de a szervezet anyagi nehézségekkel küzd.

Idén nőnapkor a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület azt kérte, hogy egy csokor virág árával a bántalmazott nők és gyermekek számára fenntartott segélyvonalukat támogassák.

Ez ma Magyarországon a függetlenség ára

 A NANE Egyesület bántalmazott nők és gyermekek számára fenntartott segélyvonalát 18 és 22 óra között a 06 80 505 101 telefonszámon érhetik el.

Tóth Györgyi, a 22 éve működő szervezet munkatársa elmondta: segélyvonaluk gyakran az első és egyetlen hely, ahol hisznek a bántalmazás áldozatainak, és komolyan veszik annak súlyát és veszélyességét, amit átélnek. A bántalmazottak nagyon magukra utaltak, és csekélyek a jogi és intézményi lehetőségeik. Épp ezért fontos feladata a segélyvonalnak a hívók belső megerősítése, és az, hogy képessé tegyék őket gyermekeik és saját maguk biztonságba helyezésére – egy olyan rendszerben, ahol csupa rossz lapot osztanak számukra.

A független, alulról szerveződő nőszervezet nagy múltja ellenére nem részesül az állami civil támogatásokból, évek óta csak várólistára jutnak fel a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainál. Állandó működési támogatás nélkül, az elkötelezett önkénteseknek és munkatársaknak köszönhetően tudtak fennmaradni. „Ez ma Magyarországon a függetlenség ára” – mondta Tóth Györgyi, hozzátéve, hogy a magyarországinál fejlettebb demokráciákban a kormányok aktívan építenek a szakmai civil szervezetek észrevételeire, meglátásaira. „Nálunk az elmúlt 25 évben a független, érdekérvényesítő civil szervezetek inkább gyanakvást váltottak ki a politikai elitből, jobb- és baloldalon egyaránt, és ez meghatározza azt is, ahogy a társadalom egy része tekint ezekre a szervezetekre” – vélte.

Csak tűzoltásra elég

A következő hónapokra a szervezet „épp csak a túlélésre elégséges” forrással rendelkezik – mondta a NANE munkatársa. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban nőtt az egyesület közösségi támogatása, egyre többen segítenek kisebb-nagyobb adományokkal. „Ahhoz azonban, hogy érdemi szakmai munkát tudjunk végezni, hogy ne csak tűzoltással tudjunk foglalkozni a segélyvonalon, hanem a nők elleni erőszak jelenségének korábbi fázisaiba is hatékonyan be tudjunk avatkozni, további támogatásra van szükségünk” – jelentette ki Tóth Györgyi.

Az első félévre szükséges költségeknek eddig nagyjából negyedét sikerült előteremteni különböző pályázati forrásokból és magánszemélyek adományaiból. Az anyagi nehézségek a szervezet minden tevékenységét érintik – az iskolai megelőző munka mellett a közvélemény tájékoztatását, és a bántalmazottak érdekében végzett segítő munkát. A támogatási lehetőségekről honlapján tájékoztat a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik