Élet-Stílus

Szívatós gólyatábor helyett már mentorprogram működik az ELTE-n

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 18:25

A szexuális erőszakos esetek után semmi nem maradhatott a régiben. Ivászat helyett az ismerkedésre fektetik a hangsúlyt az új programokban.
Korábban a témában:

Az egyetemi szexuális erőszak megelőzése, és a beilleszkedés segítése érdekében oktatói és hallgatói mentorprogramot indítottak az ELTE Jogtudományi Karán. A másfél éve tartó program az egyetem „önmagával való szembenézése” is, mert a kar 2013-as gólyatáborában szexuális erőszakot követtek el egy fiatal lányon, de a hallgatói önkormányzat vezetői lebeszélték arról, hogy feljelentést tegyen – emlékeztet a VS. A lány csak egy évvel később mert a sajtóhoz fordulni, miután kiderült, hogy a tanítóképző kar gólyatáborában is nemi erőszak történt.

Az eset miatt a kar vezetése betiltotta a hagyományos gólyatábort, helyette szervezték meg a hallgatókból és oktatókból álló mentorhálózatot, és gólyatábor helyett több napos orientációs eseményt szerveztek, amely az ivászat és bulizás helyett az ismerkedésre, az egyetemi lehetőségekről való beszélgetésre helyezte a hangsúlyt.

A mentorcsoport több civil szervezettel, így a nők elleni erőszak ellen küzdő NANE-vel és a Patent Egyesülettel is együttműködik. A hallgatók önkéntes jogi segítséget nyújtanak bántalmazott nőknek, az egyesület munkatársai pedig képzéseket tartanak a hallgatóknak a szexuális bántalmazásról. A jogi kar pszichológust is alkalmaz, akihez egyéni tanácsadásra lehet jelentkezni, akár beilleszkedési és karriertervezési kérdésekkel kapcsolatban is.

A mentorprogram egyik munkatársa, Kiss Valéria tanársegéd azt mondta: örülnek, hogy elindult valamilyen változás, ami talán a következő években más hazai felsőoktatási intézmények vezetését és hallgatói önkormányzatát is elgondolkodtatja a „szívatós” gólyatáborok megreformálásán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.