Élet-Stílus

Emberek százai mentek el az elgázolt motoros mellett – videó

Felháborító jelenetet rögzített egy kínai kereszteződést figyelő kamera.

Épp ma írtunk meg egy szó szerint felemelő történetet arról, hogyan mentettek ki Kínában egy elgázolt nőt egy kisbusz alól járókelők, akik puszta kézzel emelték le róla a nehéz járművet. Az eset azért is figyelemreméltó volt, mert Kínában általában nem szoktak megállni segíteni a megsérült  embereknek, ahogy arra az elmúlt években több, nagy botrányt kiváltó eset is rávilágított. Most itt van egy újabb.

Az eset még március 9-én történt Weifang városában, de csak a héten kezdett el foglalkozni vele a kínai sajtó, miután nyilvánosságra került az arról készült videófelvétel. A felvételen látni, ahogy egy fekete autó elgázol ahol egy szabálytalankodó robogóst, majd gyorsan tovább is hajt, ott hagyva a sérült férfit. Majd hasonlóan tesz mindenki, aki látta a balesetet: továbbmennek, rá sem nézve a kereszteződésbe fekvő férfira.

A helyi sajtóban megjelent hírek szerint a rendőrséget csak hat perccel a baleset után értesítették, ami idő alatt több százan mentek el a sérült robogós mellett. Azt nem lehet tudni, hogy a mentők végül mennyi idő alatt értek ki hozzá, és állapotáról sem közöltek információkat.

Azt viszont tudni lehet, hogy a robogóst elgázoló férfi öt órával később feladta magát a rendőrségen, és kétezer jüanos pénzbüntetést, valamint 15 nap elzárást kapott. Ha megállt volna, semmilyen büntetést nem kapott volna, mert nem ő volt a hibás – jelentette a kínai sajtó. A csak Csen néven említett férfi elmondta: azért nem állt meg segíteni, mert úgy gondolta, a férfinak nem lett semmi baja.

Az ilyen esetek leginkább azért fordulnak elő Kínában, mert az emberek félnek, a megsegített sérültek őket teszik felelőssé a sérüléseikért, pénzt követelve. Erre jó okuk is van.  Egy nagy vihart kavart 2006-os esetben egy elesett idős nőn segítő fiatal férfit bírságoltak meg, miután a nő azt állította, hogy a rajta segítő ember okozta a balesetét. A bíróság azzal az indokkal adott igazat a nőnek, hogy a férfi soha nem segített volna neki, ha ártatlan lenne az esetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik