Élet-Stílus

5 ok, amiért több évtizedes házasságok is felbomlanak

Amikor az emberek már leélték egymás mellett az életük javát, szinte elképzelhetetlen, hogy milyen okok vezethetnek a kenyértörésig. Pedig a számok alapján egyre gyakoribb, hogy a párok későn, a gyerekek kirepülése után döntenek úgy, inkább külön folytatják.

A Bowling Green-i egyetem családdal és házassággal foglalkozó kutatóintézetének kollégái szerint 2010-ben minden negyedik válás 50 éves kor felett következett be, valamit a mai 50 pluszos korosztály több mint kétszer nagyobb valószínűséggel dönt a szakítás mellett, mint 1990-ben.

De miért mennek szét a párok ennyi együtt töltött idő után? Íme, öt tipikus ok.1. Minden egész eltörött

Általános jelenség, hogy ennyi idős korban a válást nem váratlan, hirtelen bekövetkező esemény okozza, mondjuk egy félrelépés, vagy valami családi tragédia. Sokkal inkább az idő múlásával lehetne magyarázni a párok elhidegülését.

Úgy kell elképezni a kapcsolatot, mint egy törhetetlen lemezt, amit gyakran leejtünk véletlenül. Belül, egészen mélyen mikró repedések keletkeznek, amiket nem látunk. Végül olyan sok lesz belőlük, hogy az egész szétrobban és apró darabokra törik

– magyarázza szemléletes példával a jelenséget Stan Tatkin, a Wired for Love szerzője.

Ez az oka annak, hogy sok pár úgy érzi, elfejlődtek egymás mellett a férjével/feleségével. Az elégedetlenség mögött számos ok meghúzódhat, de vannak nagyon jellemző témák.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Az egyik fél – gyakran a nő – úgy érzi, túl sokat áldozott fel az életéből. Talán félretette a karrierjét és az álmait, hogy felnevelje a gyerekeket, és ő viseli a kapcsolat minden nehézségét, mert nincs igazi együttműködés.

2. Azok a számok…

Máskor a korkülönbség lesz a válás kiváltó oka. A kapcsolat elején ez még nem jelentett problémát, a nagy különbség az élet későbbi szakaszában szokott jelentkezni.

Tatkin magyarázata szerint az emberek lelki és biológiai értelemben is “agyi frissítéseken” mennek keresztül az életük folyamán bizonyos időpontokban, beleértve a 15 és a 40 éves kort.

Minden alkalommal, amikor azt érezzük, hogy szeretnénk egy kicsit visszatekerni az idő fogaskerekeit, akkor egy új kapcsolat, egy fiatalabb személlyel kielégítheti egyesek ilyen irányú igényeit.

3. Az unalom

Ugyanazzal az emberrel lenni nap mint nap, hónapról hónapra és évről évre bizonyos esetekben mély közönyhöz és unalomhoz vezethet. Más esetekben a “munkába” unnak bele az emberek.

Egyszerűen arról van szó, hogy a házastársak a munkahelyi feladatok, a gyerekek körüli teendők, az üzleti élet mellett arra már nem fordítanak energiát, hogy figyelmes, vonzó párjai maradjanak a másiknak

– hívja fel a figyelmet Steve Siebold életvezetési tanácsadó.

4. Pénzkérdés

A költekezési szokások közötti különbség, illetve a pénzügyi nehézségek az idő előrehaladásával könnyedén szakításhoz vezethetnek. Elképzelhető, hogy az egyik fél szívesen szórja a pénzt, míg a másik a fogához veri a garast. A család fenntartása, a gyerekek körüli kiadások, a taníttatásuk pedig kétségtelenül felemésztik a családi vagyont és akár adósságokba verik a családot.

5. Ha gond van a hálóban

A párok szexuális igényei közötti különbségek sajnos felerősödhetnek a kor előrehaladtával.

A hormonális változások ugyanis erőteljesen alakíthatják a nemi vágy mértékét.

Talán nem kell hosszasan magyaráznunk, hogy ez mennyi nehézséget okozhat a házastársak között.

(HuffPost)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik