Élet-Stílus

Meghalt egy kamaszlány, mert az orvosa nem vette észre, hogy cukorbeteg

Halála előtt, a 17 éves lány többször is felkereste az orvost, aki nyugtatóval küldte őt haza.

A skóciai Angusban élő, 17 éves Claire Taylor még 2012 őszén, egész pontosan november elején kereste fel orvosát szűnni nem akaró alhasi fájdalmakra és rendszeres hányásra panaszkodva. A fiatal lány szülei elmondása szerint akkor már hetek óta betegeskedett, de egész addig nem ment orvoshoz, mert azt hitte, egyszerű vírusfertőzésben szenved.

Mikor a rosszullétei állandósultak, a fiatal lány úgy döntött, felkeresi háziorvosát, aki további vizsgálatok helyett egyszerűen hazaküldte őt. Dr. Watts a lány halála után elmondta a gyászoló szülőknek, hogy nem hitte, hogy Claire panaszai komolyabb betegségre utalnak. Pedig, ha elvégezett volna egy egyszerű vércukorszint-mérést, vagy ha tovább küldi betegét kivizsgálásra, kiderülhetett volna, hogy a fiatal lány egyes típusú cukorbeteg.

Claire két nappal később végül a cukorbetegség rettegett szövődményébe, az úgynevezett diabetikus ketoacidózisba halt bele, ami – amennyiben időben észreveszik – kezelhető lett volna. Helen Taylor, Claire édesanyja a Daily Mailnek elmondta, sokként érte őket a hír, hogy lányukat meg lehetett volna menteni. Sokáig nem tudtak napirendre térni az orvosi mulasztás felett, ezért úgy döntöttek, beperelik a gondatlan orvost, hogy mással ilyesmi ne fordulhasson elő.

A napokban indult bírósági meghallgatás során az anya elmondta, lánya a cukorbetegség egyértelmű tüneteivel kereste fel a háziorvost: epét hányt, alhasi fájdalmak gyötörték, az arca beesett és sápadt volt, a szeme alatt sötét karikák látszottak. A fiatal lány emellett rengeteget fogyott, és szinte mindig hidegek voltak a végtagjai.

„Mikor az orvos megvizsgálta őt, Claire alig volt magánál, jóformán beszélni sem tudott, csak hümmögni. Dr. Watts ennek ellenére sem kért további vizsgálatokat, egy darab recepttel küldte haza a lányomat.”

A meghallgatás során Helen elárulta, az orvos aznap délután Diazepam receptet adott a lányának: egy nyugtatóét, amivel az esetek többségében szorongásos betegeket kezelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik