Élet-Stílus

5 tipp arra, mire használd az aloe gélt

Az aloe verát évszázadok óta használják többek között a nap égette bőr megnyugtatására, illetve csípések kezelésére. Az viszont talán nem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a növény számos előnyős tulajdonsággal rendelkezik, amit érdemes kiaknázni.

Nem csoda tehát, ha majdnem minden kozmetikai termékben, legalább nyomokban fellelhető, illetve vásárolható sűrítmény formájában. A benne található kétszázféle aminosav, számos vitamin, illetve antioxidáns klinikailag bizonyítottan jótékonyan hat nemcsak a bőrre, de a szív – és érrendszerre is.

Íme a növény öt legjobb felhasználási módja!

Használd sminklemosóként!

Hiszed vagy sem, az aloe vera ugyanúgy megtisztítja az arcodat a sminktől, mint bármelyik agyonreklámozott lemosó. Próbáld ki, hogy egyszer arctisztító tej helyett tiszta aloe gélt teszel a vattakorongra, és azzal törlöd át a bőrödet. Szembe kenni azért nem ajánlatos!

Csökkenti a ráncokat!

Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint a kilencven napon át tartó aloe gélkúra jelentősen visszaszorította a ráncosodást, illetve fokozta az emberi bőr rugalmasságát a tesztalanyoknál.

Iható, 100 százalékos kivonatot a gyógynövényboltokban és a drogériákban is lehet kapni, úgyhogy érdemes naponta fogyasztani belőle néhány kortyot.

A szobanövény levele feldolgozatlan formában azonban mérgező lehet, úgyhogy vigyázzunk! 

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Kósza tincsnek helye nincsen

Végy egy régi szempillaspirál-kefét, tisztítsd meg sminklemosóval, mártsd bele aloe gélbe, és igazgasd el a kócos szálakat a szemöldöködön. Jobb, mint mesterséges alapú kencéket használni, és ugyanúgy elérhető vele a kívánt hatás.

Megnyugtatja az irritált bőrt

Tévedés, hogy csak a pattanásos bőr lesz időnként piros és gyulladt. Bármelyik bőrtípussal megeshet, hogy valami irritálja, és ettől viszketni, égni kezd, vagy kipirosodik. Ilyenkor tökéletes fegyver lehet a szekrényben lapul aloe gél, ami megnyugtatja a bőrt.

Megfékezi a fogínyvérzést

Egy 2014-es vizsgálatban kiderült, hogy az aloe vera poliszacharidjai csökkentik a fekélyeket és az ezekkel járó fájdalmat a szájban. Illetve helyileg alkalmazva a növény segít meggátolni a fogínygyulladást.

(via Women’sHealth)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik