Élet-Stílus

Több mint száz beteget csonkított meg a „hentes fogász”

A héten megkezdődött a csak „hentes fogászként” és „horror fogászként” ismertté vált Jacobus Marinus Van Nierop pere egy francia bíróságon – jelentette a helyi sajtó. A férfi ellen súlyos testi sértés és csalás vádjával indítottak eljárást, miután 120 betege feljelentést tett ellene a rajtuk elvégzett „szadista” kezelések miatt. Van Nieropot akár tíz évig tartó börtönbüntetésre, valamint 150 ezer eurós pénzbüntetésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban.

A holland fogorvos 2008-ban kezdett el praktizálni Château-Chinon városában, miután a helyi önkormányzat által felbérelt fejvadász odacsábította a településre, aminek az érkezése előtti négy évben nem volt saját fogorvosa. A „rögbis testalkatú” férfit eleinte jól fogadták a településen, de az elkövetkező pár évben egymás után kezdtek el érkezni a panaszok a holland fogászra, akinek engedélyét szülőhazájában visszavonták.

A beszámolók szerint kezelései után a páciensek törött állkapcsokkal, tályogokkal és vérmérgezéssel távoztak, és rendszeresen előfordult, hogy egészséges fogakat távolított el. A vádak szerint Van Nierop felesleges beavatkozásokat végzett, egyszerre több beteget is kezelt és aggasztóan sok kezelést csak altatásban végzett.

A courtroom sketch made on March 8, 2016, shows Dutch Jacobus Marinus Van Nierop dubbed as "The dentist of the horror" attending his trial at the Nevers courthouse, central France. The trial of Jacobus Marinus Van Nierop after allegedly mutilating the mouths of more than 100 patients in France opened on March 8. Jacobus Marinus Van Nierop, 51, ripped out healthy teeth and left dozens of patients in a remote French village with broken jaws, recurrent abscesses and septicaemia. / AFP / BENOIT PEYRUCQ
Bírósági rajz Jacobus Marinus Van Nieropról

A betegek „erőszakosan szadisztikus fogkő-eltávolításokról” számoltak be. Egy 65 éves nő elmondása szerint egy alkalommal nyolc fogát húzta ki egyszerre, miután hét-nyolc injekciót adott be neki, és után „három napig vér ömlött” a szájából.  Egy nyolcvanéves férfi pedig közölte: egy foghúzás után úgy távozott a rendelőből, „húscafatok lógtak mindenhol” a szájában. Egy nyugdíjas tanárnőnek pedig a kezelés után kialakult tályog miatt hullott ki több foga is.

Ráadásul a kezelésekért eszméletlenül nagy összeget kért el. Egy beteg elmondta: 2009 és 2012 között 32 ezer eurót hagyott nála, és mások is arról számoltak be, hogy elképesztően sok pénzt kellett fizetniük a kezelésekért – amiket olykor el sem végzett.

A férfit 2013 közepén vette őrizetbe a helyi rendőrség, de szabadlábon védekezhetett. Van Nierop decemberben elmenekült Franciaországból. Végül egy kanadai kisvárosban bukkantak a nyomára, és kiadták Hollandiának, ahonnan végül visszakerült Franciaországban. Az ellene indított per a tervek szerint jövő hét pénteken ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik