Élet-Stílus

Vajon mi fáj jobban – az egyenáram vagy a váltóáram?

Pont került a Tesla és Edison óta tartó harc végére – kiderült, hogy melyik fáj jobban, illetve melyik a halálosabb.

Nikola Tesla a híres anekdota szerint épp Budapesten rajzolta először a portba a váltóáramú dinamó és motor vázlatát, amit végül 1883-ra ki is dolgozott. Előbb Edison párizsi, majd amerikai laboratóriumában dolgozott, de a Horvátországban született, tanult Tesla és a tanulatlan Edison sosem tudott együttműködni. Ennek oka többek közt az volt, hogy míg Tesla a váltóáramra, addig Edison az egyenáramra esküdött, igazuk bizonyításáért pedig bármit megtettek volna.

Százharminc év után most végre pont került a harc végére, hiszen a Youtube-on ElectroBOOM néven sokkoló, kicsit talán őrült tudósra emlékeztető Mehdi Sadaghdar a saját bőrén próbálta ki, hogy melyik fáj jobban – a táncoló nyelvért már megéri kattintani:

És azt is, hogy melyik a halálos:

(Az igazság persze az, hogy végül Tesla váltóárama nyert, de az csak a hatvanas évekre tudta felváltani az Edison által nagyon határozottan és néha nem egészen korrekt módszerekkel – például egy elefánt halálra sokkolásával háttérbe szorítva a Westinghouse-szal együtt dolgozó Tesla módszerét – terjesztett egyenáramot.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik