Élet-Stílus

Meghalt az Ikea legendája

Gillis Lundgren, a lapra szerelt bútorok atyja, az Ikea svéd bútorcég egyik fő formatervezője életének 87. évében hunyt el.

Lundgren szinte egész életében az Ikeának dolgozott. 1953-ban, amikor felvették a konszernhez, ő volt a sorban a negyedik munkatárs. Eredetileg csak a katalógus elkészítésével bízták meg, de hamar kiderült róla, hogy tehetséges dizájner és tele van ötletekkel. 2012-ig tanácsadóként segítette a munkát.

Több száz terméket tervezett, köztük a Billy nevet viselő népszerű polcrendszert, amely 1978 óta szerepel a cég kínálatában, és az első harminc évben világszerte 41 millió darabban kelt el. Lundgrent a dizájn területén végzett teljesítményéért 2012-ben Tenzing Norgay formatervezési díjjal tüntették ki.

A svéd bútorkonszern fejlődése szempontjából döntő jelentőségű ötlet, hogy a bútorokat lapos csomagokban szállítsák, szintén Lundgren fejéből pattant ki, amikor egy éjszaka az Ikea alapítójával, Ingvar Kampraddal termékeket fotóztak a katalógus számára.

Úgy gondolta, hogy az általa tervezett Lövet asztal túl sok helyet foglal el, ezért azt találta ki, hogy lecsavarozzák a lábait, így kisebb csomagban szállítható a bútor. Az asztalt Lövbacken néven nemrég ismét felvették a kínálatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik