Élet-Stílus

Már csak minden negyedik pasi bunkó?

A társadalom a legnagyobb akadálya annak, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek megszűnjenek – legalábbis így látták egy a nőnap alkalmára készített brit felmérés válaszadói. Az ezer felnőtt megkérdezésével készült tanulmány szerint a nők több mint fele arra számít, a fizetések közötti egyenlőtlenség csak több mint tíz év alatt fog eltűnni – számolt be a The Guardian. Csaknem ennyi időt ad a megkérdezettek háromnegyede annak, hogy a bírók, cégvezetők, parlamenti képviselők és mérnökök számában se legyen jelentős eltérés, míg a válaszadók egynegyede úgy látta, hogy ez csak húsz év múltán érhető el.

A munkahelyen a poénok mennek, a fizuemelés már nem annyira

A jelenlegi helyzet még egyértelműen azt mutatja, hogy a nők sokkal bizonytalanabbak: a válaszadó hölgyek 48 százaléka vallotta, hogy egyszerűen nem mer fizetésemelést kérni munkahelyén, míg a férfiaknál ez az arány csak 31 százalék volt. A magabiztosságot nem erősítheti az a tény sem, hogy a szebbik nem képviselőinek 56 százaléka érezte azt, hogy a munkahelyen kevésbé veszik komolyan, csak azért, mert nő.

Ezek az előítéletek az emberiség felét hátráltatják

Nincs a világon olyan hely, ahol ne kellene a nőknek elviselni a szexuális zaklatás valamely formáját, a ’vicceskedőtől’ az erőszakosig. A nők társadalmi képviseletének helyzete, a fizetések közötti különbség, a társadalom által diktált egyenlőtlen elvárások és a médiában történő megjelenítés mind közre játszik, hogy az emberiség fele elérje teljes potenciálját

– mondta a Southbank Centre’s művészeti vezetője. Jude Kelly egyébként azért hívta életre azt a konferenciát, mely számára a felmérés készült, hogy a fent említett problémákon enyhítsenek.

A nemek közötti társadalmi különbségek egyre kevésbé tetten érhetőek, amit a felmérés is alátámaszt: a nők 69 százaléka úgy látja, hogy jobb élete lesz, mint a szüleiknek. Ugyanakkor érdemes felhívni rá a figyelmet, hogy az Y generáció, azaz a nyolcvanas-kilencvenes években született hölgyek jóval pesszimistábbak: csak 56 százalékuk hisz ebben.

Már csak minden negyedik pasi bunkó?

A tendenciák ugyanakkor biztatóak, hiszen míg 1996-ban a férfiak 64 százaléka volt szexista a válaszadók szerint, addigra ez a szám mostanra 27 százalékra csökkent. Ezen felül a megkérdezettek (férfiak és nők) már csak 16 százaléka vallotta magáénak a „tradicionális családmodellt”, melyben a férfi viszi haza a pénzt, míg a nő otthon marad.

A válaszadók elsöprő többsége (59 százalék) szerint egyébként maga a társadalom hátráltatja a nemek közti egyenlőtlenségek felszámolását, ezt követte a munkaadók, majd jöttek a férfiak, a kormány, majd maguk a nők. Mindez igen hízelgő a férfiakra nézve, ha azt nézzük, hogy a felmérés szerint a hölgyek 70 százalékát az utcán, míg felük munkahelyükön is kapott szexuális indíttatású megjegyzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik