Élet-Stílus

A nők elleni erőszakra figyelmeztetnek nőnap alkalmából

Magyarországon jóval nagyobb a családon belüli erőszak során megölt nők aránya a lakossághoz viszonyítva, mint a nyugatabbi országokban – hívták fel a figyelmet nőjogi szervezetek.

A nemzetközi nőnap fő üzenete a nők emberi jogainak érvényre juttatása, valamint a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének biztosítása – írja közös nőnapi közleményében a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Egyesület. A két szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők elleni erőszak a nők elleni diszkrimináció formája, valamint egyszerre oka és következménye a diszkriminációnak.

A nők elleni erőszak jelentősen hozzájárul a nők hátrányos társadalmi helyzetének és megkülönböztetésének kialakulásához és továbbéléséhez, míg a nők elleni diszkrimináció különböző módokon segíti a nők elleni erőszak elfogadottságát, fenntartását.

A közleményben figyelmeztetnek: a hatékony állami fellépés zéró toleranciát hirdet, a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak az elkövető felelőssége, nem az áldozaté. Az ilyen cselekményekre nincs elfogadható ok és indok.

Az erőszakot bagatellizáló tankönyvi idézetek, az áldozatokat hibáztató „prevenciós” kampányok, az őket újra traumatizáló, elhúzódó eljárások, vagy épp a hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciók követelményének nem megfelelő ítéletek mind-mind a hatékony fellépés ellen hatnak

– írják. Hangsúlyozzák a nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek szerepét, akik ismerik és közvetíteni tudják az áldozatok valóságát, szükségleteit és igényeit.

Az érdemi fellépés iránt elkötelezett államok nem ignorálják, vagy esetleg listázzák, hanem elismerik, támogatják és jó értelemben hasznosítják a témában szakértelemmel rendelkező civilszervezetek munkáját

– szögezik le.

A nőjogi szervezetek számításai és becslései szerint Magyarországon jóval nagyobb a családon belüli erőszak során megölt nők aránya a lakossághoz viszonyítva, mint a nyugatabbi országokban. A nyugati országok nemcsak az erőszakkal szembeni fellépésben járnak jóval előttünk, hanem a nők társadalmi helyzetét és a nemek egyenlőségét tekintve is.

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület arra hívja fel nőnap alkalmából a döntéshozókat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék elő a nők számára emberi jogaik érvényesülését,

az egyenlőségben a biztonságot, a biztonságban az egyenlőséget. Az intézkedések során kapjanak különös figyelmet a többszörös hátrányokkal érintett nők és lányok csoportjai

– írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik