Élet-Stílus

23 nő, aki megváltoztatta a világot

Anyák, elnökök, sportolók, asztronauták, tudósok, akik nélkül nem lenne olyan a huszadik század, amilyen.

Amelia Earhart

A repülés női úttörője a 20. század elején számos utat tett meg Lockheed Vega típusú monoplán gépével, s többek között ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, sőt, egy alkalommal Hawaiiról Kaliforniába repült, ami azért volt nagy szó, mert az előtte próbálkozók mind a tengerbe zuhantak ezen az úton. 1937-ben az egész Földet körbe akarta repülni, de a Csendes-óceán térségében, Fred Noonan navigátorral együtt eltűnt.

Amelia Earhart_europress

Kalkuttai Teréz anya

A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki az 1910-ben született, akkor még az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban a II. János Pál pápa által 2003-ban boldoggá avatott apácát, aki szerte a világon a szelídség szimbóluma. A Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója volt, amelynek ma több mint 4000 apácája és több mint 100 ezer önkéntes ápolója van szerte a világon.

00/10/1979. MERE TERESA ET LES PAUVRES A CALCUTTA

Coco Chanel

A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma, aki ráadásul sikeres üzletasszony és divattervező volt. A francia divat egyik legkiemelkedőbb alakja.

Coco_Chanel,_1920

Margaret Thatcher

Az Egyesült Királyság eddigi egyetlen női miniszterelnöke, aki egyszerre volt imádott és gyűlölt vezetője a Brit-szigeteknek. A Vaslady szemléletváltást valósított meg a gazdaság-, illetve a társadalompolitikában, így országából ismét komoly szereplő lett Európában.

Margaret Thatcher europress

Marie Stopes

Ő beszélt először nyíltan, ráadásul tudományos folyóiratokban a nők természetes szexuális igényeiről és a fogamzásgátlásról. Ő fejlesztette ki a Prorace nevű terméket, az első olyan pesszáriumot, amely spermiumokat elpusztító kémiai anyagokat, úgynevezett spermicideket tartalmazott.

Marie_Stopes_in_her_laboratory,_1904

Anne Frank

A mindössze 15 évet élt zsidó lány a világirodalom egyik legjelentősebb alkotója, akit a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A posztumusz kiadott Anne Frank naplójában gyermeki szemén keresztül ismerhetjük meg a világégés szörnyűségeit.

Anne Frank

Marie Curie

Amellett, hogy a radioaktivitás úttörő kutatója volt, ő lett a párizsi egyetem első női professzora, ráadásuk az első kétszeres Nobel-díjas tudós is, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért.

Marie Curie

Indira Gandhi

Az indiai politikus 15 évig szolgálta hazáját miniszterelnökként, meggyilkolásáig India demokratizálásán dolgozott.

Indira Gandhi

Mary Quant

Neki köszönhetjük a miniszoknya intézményét, amelynek létrejötte a legenda szerint egy véletlennek köszönhető, egy alkalommal akaratlanul rövidebbre vágott egy anyagdarabot. Ettől függetlenül elkészítette a ruhadarabot és rájött, jól érzi magát benne. A miniszoknyának meg kellett küzdenie az obszcén megjegyzésekkel, de csakhamar a női véleményalkotási szabadság egyik szimbóluma lett, Quant pedig a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést is kiérdemelte, méghozzá magától Erzsébet királynőtől.

Mary Quant

Emmeline Pankhurst

A választójogok elismertetése Angliában egyértelműen az ő érdeme, már csak azért is, mert ő volt az első nő, aki nemcsak irodalmi, hanem politikai eszközökkel is felvette a harcot a nők jogaiért, sőt, a radikális eszközöktől sem félt. Egyszer például az elnök autóját is felrobbantotta, hogy felhívja magára a figyelmet.

Emmeline Pankhurst

Kathryn Bigelow

Sokáig csak azért volt érdekes a személyisége, mert világhírű férje volt, James Cameron személyében, de 2010-ben, pont exe ellenében (aki az Avatar miatt szinte minden kategóriában jelölt volt) megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, elsőként az elismerés történetében.

Kathryn Bigelow_europress

Florence Nightingale

A modern nővérképzés úttörőjét tisztelhetjük személyében, aki először alkalmazott statisztikai megközelítést a betegápolás hatékonyságának növelésére. Ars poeticaként hirdette, hogy a méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek alapvető joga van. Függetlenül attól, hogy milyen nemű, nemzetiségű vagy vallású az illető.

a_010_ARP15A06_492_europress_EZA

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

Ugyan Jurij Gagarinhoz hasonlatosan központi szerepet kapott a szovjet kommunista párt propagandájában, de ettől még ő volt az első nő a világűrben.

Valentina Tereshkova

J.K. Rowling

Az aki gyermekek millióival újra megszeretteti az olvasást, annak egyértelműen helye van ezen a listán. Ráadásul úgy lett egymilliárd dolláros vagyona, hogy nem vállalatigazgató és nem örökölt. Azért ez nem semmi íróként.

J.K. Rowling-europress

George Sand

Valójában Amantine-Aurore-Lucile Dupin néven született, fentebbi ismert férfi írói álneve ellenére igazi nő volt, sőt, kora egyik legolvasottabbja, ráadásul úgy, hogy előharcosa volt a nők egyenjogúságának, regényeiben folyamatosan szót emelve az üldözöttek és nyomorgók védelmében is. Furcsamód a korai feministák mellett korai szocialisták irodalmi példaképe is volt.

George Sand

Helena Rubinstein

Nincs csúnya nő, csak lusta” – mondta egy ízben, s életében mindent meg is tett azért, hogy nők más szemmel tekintsenek magukra. A Krakkóban született Rubinstein egyszerű nincstelen lengyel bevándorlóként hajózott át Ausztráliába 1896-ban, aztán húsz évvel később igazi self-made milliomosnőként a kozmetikai ipar vezető személyisége lett.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Ang Szán Szu Csí

Kevésbé ismert, mint Teréz anya, de ő is Nobel-békedíjas és az 1980-as évek óta harcol Burma (Mianmar) erőszakmentes demokratizálásáért. A Ladynek is hívott Szu Csí 1990-ben nyert a választásokon, akkor azonban a hadsereg érvénytelenítette az eredményt, őt pedig másfél évtizedre házi őrizetbe kényszerítették. Tavaly novemberben pártja elsöprő győzelmet aratott a választásokon, de Mianmar demokratikus átmenete nem könnyű feladat.

Aung_San_Suu_Kyi_17_November_2011

Billie Jean King

A női tenisz legnagyobb alakja, pályafutása során 12 egyéni, 16 női páros és 11 vegyes páros Grand Slam-győzelmet aratott. Viszont nemcsak emiatt fontos személyiség, a sportban és a társadalomban megjelenő szexizmus szókimondó bírálója, sőt az első olyan élsportoló, aki nyíltan vállalta, hogy saját neméhez vonzódik.

Billie Jean King

Katharine Hepburn

A legtöbb színészi Oscar-díjjal kitüntetett Hepburn (tizenkétszer jelölték, amelyből négy alkalommal meg is kapta az elismerést) szinte minden filmjében vasakaratú, maszkulin, nonkonformista szerepekben tetszelgett, s gyakorta viselt nadrágot, amely akkoriban tabunak számított. Magánéletében sem hazudtolta meg szerepeit, igazi úri huncutságokat űzött: a tenisz, az úszás, a lovaglás mellett még búvárkodott és golfozott is. Ha hinni lehet a pletykáknak, életében egy férfit szeretett csupán, de nőből 150-et.

Katharine Hepburn

Rosa Parks

Az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának egyik vezéralakja. Ha ő nincs, nem törlik el a faji elkülönítésről szóló törvényt.

PARKS

Diana walesi hercegné

Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége a királyi család legnépszerűbb tagja volt, aki nagyon hamar elnyerte hazája honpolgárainak tiszteletét, főleg azért, mert segített, ahol tudott. Ha kellett, még Ausztrália legkietlenebb részébe is ellátogatott, hogy jelenlétével pártoljon egy iskolaépítést. Közel 100 jótékonysági alap munkáját támogatta, legyen szó hajléktalanokról, leprában vagy AIDS-ben szenvedőkről. Segítette a balettoktatást is.

Lady diana

Marilyn Monroe

A Norma Jeane Mortenson néven született amerikai énekesnő, Golden Globe-díjas színésznő a 20. század megkérdőjelezhetetlen szexszimbóluma, aki megjelenésével, kisugárzásával az emberek kedvencévé vált. Hatására a tehetősebb nők ezrei vásárolták a Chanel No5-ot, de a mai napig számos nő festeti szőkére a haját vagy hord hasonló fazont, mint egykor ő.

Portrait Of Marilyn Monroe

Polgár Zsuzsa

Aktív pályafutása alatt a világ legerősebb sakkjátékosaként tartották számon, ugyanis világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapidsakkban és villámsakkban is, ezt a teljesítményét (mindhárom világbajnoki cím megszerzése) azóta csak egy játékos tudta megismételni. Nonprofit alapítványát, a Susan Polgar Foundationt 2002-ben a sakk támogatására, a gyermekek – elsősorban a lányok – számára megvalósuló oktatási, szociális és kompetitív előnyeinek kiaknázására hozta létre.

Susan_Polgar_6

Fotók: Europress, Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik