Élet-Stílus

New Yorkban választhatnak a transzneműek, hogy melyik mosdót akarják használni

A főpolgármester rendeletben tiltotta meg, hogy személyi igazolvánnyal, orvosi igazolással vagy más módon „igazoltassák” az embereket nemükről.

A New York-i főpolgármester rendelete értelmében hétfőtől tetszés szerint választhatnak a transzneműek, hogy a közintézményekben a férfi vagy női mosdót szeretnék használni. A jogszabály szerint senkit sem kötelezhetnek arra, hogy személyi igazolvánnyal, orvosi igazolással vagy bármilyen más módon igazolja nemét.

Bill de Blasio azt mondta: az illemhelyhez való hozzáférés emberi jog, amelyet senkivel szemben nem szabad korlátozni vagy megtagadni. New York a szexuális kisebbségek jogaiért vívott küzdelem bölcsője, és továbbra is ezen harc élvonalában akarunk lenni annak érdekében, hogy minden New York-i méltó módon élhesse az életét – tette hozzá.

Az amerikai nagyvárosban 25 ezerre becsülik azok számát, akik nem a biológiai nemükhöz tartozónak érzik magukat, vagy bizonytalanok a nemi identitásukat illetően. Egy nagyszabású felmérésben a megkérdezettek negyede vallotta, hogy nem engedték be abba a mosdóba, melybe társadalmi neme alapján tartozik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik