Élet-Stílus

Jimmy Carter bejelentette, hogy meggyógyult a rákból

Egy ígéretesnek tartott új gyógyszerrel érhettek el áttörést a volt amerikai elnöknél.

Bejelentette Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke, hogy meggyógyult a rákból. „Az orvosok úgy döntöttek, nincs többé szükségem kezelésre” – mondta a georgiai Plainsben, ahol rendszeresen tart templomi bibliaórákat. A jelenlévők óriási tapssal fogadták a hírt.

A Carter Központ vezetője megerősítette az információt, de óvatosabban foglalkozott. Azt írta: a volt elnök továbbra is orvosi ellenőrzés alatt marad, és ha szükséges, folytatják a kezelést.

A 91 éves politikus tavaly augusztusban jelentette be, hogy melanómával küzd, és a betegség átterjedt a májára és agyára. Akkor arra számított, hogy csak hetei vannak hátra, de megműtötték, majd sugárkezelésnek vetették alá, végül az ígéretesnek tartott immunterápia egyik legújabb gyógyszerével kezelték, amit nem sokkal azelőtt engedélyezett az amerikai gyógyszerfelügyelet.

Az Amerikai Rák Társaság helyettes orvos-főigazgatója azt mondta: mivel a gyógyszer újdonság, az orvosoknak még nincs tapasztalata abban, hogy melyik betegnél hogyan és mennyi ideig tart az immunrendszert serkentő szer. „Lehet, hogy valakinek egész életében szednie kell, de más páciensnél az is előfordulhat, hogy egy idő után abbahagyhatja” – fejtette ki Len Lichtenfeld egy interjúban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik