Élet-Stílus

Én inkább nem ennék, innék a buszokon, nagyon drága bírság jár érte

Anita fagyival, vagyis már csak a tölcsérrel szállt fel a buszra a fővárosban. Jött az ellenőr, bérlet rendben, de a nő mégis úgy érzi, megalázták. Az ellenőrök szerint az utas nem működött együtt velük. A BKK szerint nyolcezer forint a minimális büntetés.

Anita a Magyar Nemzetnek mesélte el történetét, állítja, a jól megtermett férfiak nem engedték leszállni a buszról, megalázónak érezte a helyzetet, nagyon megrémült az ellenőrök határozott fellépésétől.

Később panaszt is írt a BKV-nak, de a válasz csak azután érkezett meg, hogy kifizette a bírságot. A cég állítja, a nő nem volt segítőkész, nem volt együttműködő, kinevette az ellenőröket, de szerinte nem ez történt. Annyit azonban elért, hogy a BKV megbüntette alkalmazottját, mert nem viselte az azonosító számát.

A lap megkereste a BKK sajtóosztályát, ott azt mondták, a bírságolást mindig egy szóbeli felszólításnak kell megelőznie, Anitánál azonban ez nem történt meg. A szabály az, hogy az ellenőröknek először meg kell kérniük az utast, hagyja abba az evést vagy ivást, és tegye el az élelmiszert.

Ha erre nem hajlandó, felszólítják, hogy szálljon le, ha ezt sem teszi meg, pótdíjazhatják.

Az üzletszabályzat szerint az úgynevezett személyszállítási szerződés az utas és a BKV között akkor jön létre és lép hatályba, amikor az utas utazási szándékkal felszáll a menetrend szerinti járműre, az utasnak a vállalat üzletszabályzatában foglalt feltételeket ez alapján pedig be kell tartania.

Lényegtelen, hogy valaki csak ez korty vizet iszik vagy fagyizik, a bírság ugyanakkora. Ha valaki a helyszínen nem tud fizetni, a bírság mértéke később nagyobb lehet.

A lapnak egy jogász azt mondta, a büntetés mértékét tekintve indokolt lenne a differenciálás.

A járműveken az étel- és italfogyasztás egyébként sosem volt megengedett, ezt matricák, piktogramok is jelzik mindenhol. Az indoklás szerint az éves biztonsági kockázatokkal járhat ugyanis, és nemcsak a járművet, hanem mások ruházatát is beszennyezheti az étel, illetve a járművet betöltő ételszag zavaró lehet a többi utasnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik