Élet-Stílus

Sokkoló fotók: ezt teszi a bőrünkkel a túl sok szoláriumozás

Egy 49 éves nő az egész világgal megosztotta történetét. 20 éve küzd a bőrrákkal.

“Azt hiszed, jót teszel magaddal, ha percekig a szoláriumban sütteted magad? Tévedsz. Nézd csak meg jól ezeket a képeket, mert te lehetsz a következő”

-írta a Facebook-oldalára töltött képek mellé a 49 éves indianai nő, Judy Cloud. A kétgyermekes amerikai édesanya már több mint 20 éve küzd a bőrrák egyik leggyakoribb, laphámréteget érintő válfajával, az úgynevezett bazálsejtes karcinómával. Judy biztos benne, hogy a betegség azért támadta meg, mert kamaszként rendszeresen járt szoláriumba, hogy napbarnított bőrszínét télen is megőrizhesse.

Judy közösségi oldaláról kiderül, hogy a nőt a húszas évei végén, 1995-ben diagnosztizálták először bőrrákkal.

“Egy rutinvizsgálat során derült ki, hogy beteg vagyok. Akkor kezdődött ez, a látszólag soha véget nem éri csatám a rákkal”

-mondja a nő, majd hozzáteszi, a betegsége az elmúlt két évtizedben többször is kiújult. Néhány hónapja úgy döntött, végleg leszámol a betegséggel, ezért beleegyezett egy rettentő fájdalmas és nagyon drága – közel 10 millió forintnak megfelelő dollárba kerülő – eljárásba, melynek keretében az orvosok a bőrén lévő, összes rákos gócot eltávolították. Judy testén 23 különböző ponton voltak rákos sejtek: az arcán, a mellkasán, a karjain és a lábain is.

Kép forrása: Facebook
Kép forrása: Facebook

“Ez volt a negyedik műtétem, amin a bőrrák miatt át kellett estem. Mikor húsz éves voltam, nem beszéltem senkinek, és tíz évvel később is hallgattam róla. Most azonban úgy éreztem, dokumentálnom kell azt, ami velem történik, hogy felhívhassam a figyelmet a túlzásba vitt szoláriumozás és napozás veszélyeire.”

Posztjában Judy egyébként kitér a beavatkozás mellékhatásaira. Mint írta, a műtét után hetekig nem kelhetett fel az ágyából, és a kötések miatt több mint egy hónapig nem fürödhetett.

“Remélem, mindez elég elrettentő lesz számotokra ahhoz, hogy legközelebb kétszer is meggondoljátok, befeküdtök-e egy szoláriumba.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik