Élet-Stílus

Bejutottunk a LEGO-birodalomba, ahol még a csillárról is játékok lógnak

Létezik egy dán kisváros, ahol mindenki a LEGO-ból él, ami százmilliónyi építőkockát rejt. A 24.hu megnézhette, hogyan telnek a LEGO Csoport dolgozóinak mindennapjai.

Billund egy hatezer fős csendes kis település Dániában, átlagosnak azonban semmiképp sem mondható. Itt található ugyanis a LEGO csoport székháza, központi gyára, élményparkja, ötlet háza, múzeuma, szállodája és Dánia második legforgalmasabb repülőtere is. Hogy miért pont Billundban?

A LEGO-t megalapító Ole Kirk Christiansen asztalosmester itt indította el a vállalkozását 1932-ben, és a ma is családi tulajdonban lévő világvállalat ragaszkodik a hagyományos helyszínhez. Ez tehát az igazi LEGOLAND.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Billundban mindenki a LEGO-ból él. Aki nem közvetlenül a cégnek vagy valamelyik alvállalkozójának dolgozik, a vállalat miatt hatalmas forgalmú repülőtéren vagy más hozzájuk tartozó kiszolgálóegységekben, éttermekben, postán, szupermarketben vállal munkát. És persze ez nem azt jelenti, hogy csak a billundiak állnak a LEGO központjának alkalmazásában: sokan minden nap egy-másfél órát utaznak azért, hogy Dánia más városaiból bejárjanak dolgozni hozzájuk.

Fotó: Lego Group
Fotó: Lego Group

A 24.hu megnézhette, hogyan telnek a LEGO csoport billundi hétköznapjai. Lehetőségünk volt beszélgetni munkatársakkal, valamint meglátogatni a játékipar Apple-jének mondott vállalat központi irodáját, gyárát és egy olyan ötlet háznak nevezett épületet is, ahová csak a dolgozók léphetnek be egy kis inspirációért.

Julia Goldin, a LEGO csoport CMO-ja, ügyvezető alelnöke valamint az igazgatótanács tagja felelős a cég teljes marketingjéért, mégsincs saját irodája.

És nem ő az egyetlen: a cég irodáiban dolgozó munkatársak egyikének sincs saját irodája. A székház egy olyan vidám, innovatív és inspiráló hely, ahol minden felnőtt újraélheti a gyerekkorát, és ha úgy akarja, minden nap másik helyiségből, munkaállomásról, úgynevezett laptopbárból dolgozhat. Ha pedig egy kis feltöltődésre van szüksége, céges bringával tekerhet át a szomszéd épületbe, félrevonulhat építeni, de lazíthat egyet a LEGO saját kantinjainak egyikében is.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Londonban élek, de nagyon sok időt töltök a központban, Billundban és a világ más részein található irodáinkban is. Amikor itt vagyok Billundban és megszállok a LEGOLAND hotelben, mindig az az érzésem, hogy valójában a LEGO hotelben vagyok. Rengeteg kollégával találkozom már ideúton a repülőn, a szállodai edzőteremben, étteremben vagy a városi élelmiszerboltban. Ez nagyon jó érzés! Nagyon szorosan dolgozunk együtt, ismerjük egymást, és ez a családias légkör is hozzájárul a sikereinkhez

– mesélte a 24.hu-nak Julia, akit a többi kollégájához hasonlóan egész nap alig látni a klasszikus 2×4-es kockák nélkül a kezében, interjú közben is éppen ilyenekkel játszik.

A londoni irodában csak fehér kockák vannak. A fiam múltkor arra kért, hogy építsek neki egy vitorlást csak ezekből. Nem volt egyszerű, de megcsináltam, nagyon jó érzés volt alkotni ilyen egyszerű elemekből is

– tette hozzá a LEGO Csoport ügyvezető alelnöke.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Egy olyan cég esetében, ahol kreatív gondolatokat kell megvalósítani, igazán fontos, hogy milyen körülmények között dolgozik az ember. Akármerre néz, mindenütt LEGO mintákba, díszekbe, kockákba, minifigurákba botlik az ember. A festések és dekorációs elemek is egységet mutatnak, az irodák minden szegletén összhangban vannak, és igazán kreatív megoldásokkal, alapos tervezéssel készültek. A meglátogatott épületek szinte minden helyiségében hatalmas tárolókban álltak az építőkockák, csak arra várva, hogy valaki építeni kezdjen velük. A nagyobb terekben felépített klasszikus termékek és legókockákból összerakott hatalmas építmények találhatóak, és szó szerint még a csillárról is építőelemek lógnak, hiszen abból készültek.

A telefonok, monitorok tetején a dolgozók kedvenc minifigurái sorakoznak, sokszor a sajátjuk mellé állítva, hiszen szinte minden LEGO alkalmazottnak saját képére formált minifigurát készít a cég néhány év elteltével, amit a névjegykártyájuk mellett adhatnak át üzleti partnereiknek.

Fotó: Lego Group
Fotó: Lego Group

A LEGO City termékcsalád művészeti igazgatója, a dán származású Ricco Rejnholdt Krog húsz éve dolgozik a LEGO-nál. Vezetőként ő fogja össze a csapatában dolgozó tervezőket, és felel az új modellek kreatív fejlesztéséért.

Mindig nagyon érdekelt a művészet és a rajz, ez találkozott a játékok szeretetével. A LEGO egy teljesen új világot nyitott meg számomra, amikor tervezőként alkalmaztak. Szerte a világon gyerekek milliói találkoznak a munkámmal. Mindig magam elé képzelem a gyerekek szemét, amikor kibontják azt a dobozt, amiben a csapatom által tervezett szett van. Kislányok és kisfiúk mutatják büszkén az anyukájuknak, hogy mit építettek, ami fantasztikus

– mondta a 24.hu-nak Ricco, aki a játékok születésének folyamatába is beavatott.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Rengeteget ötletelünk, összeülünk a tervezőkkel, figyeljük a vásárlók visszajelzéseit. A LEGO City lehet rendőrös, tűzoltós, vagy akármi ami egy városban előfordul. A jó ötletek sokszor magánbeszélgetésekből jönnek, és azokból a dolgokból, amikkel az utcán találkozunk. Sokszor találkozunk gyerekekkel világszerte, rengeteget utazunk, sokat segít a velük való beszélgetés. Kikérjük a véleményüket tervekkel kapcsolatban Ázsiában, Európában, Amerikában. Ilyenkor kristályosodnak ki a gondolatok, ők is segítenek megtalálni, hogy mi hiányzik még egy szettből

– tette hozzá az igazgató, akitől Martin Klingenberg, a LEGO City termékcsalád egyik tervezője veszi át a szót, hogy az irodájáról meséljen:

Fotó: Lego Group
Fotó: Lego Group

Az íróasztalaink körül minden tele van LEGO-val és mindenféle más játékkal. Modellek, félkész modellek, ötletkezdemények vannak az asztalokon, körülöttünk pedig dobozokban a fellelhető összes fajta építőkocka, amiket szabadon kombinálhatunk a tervezésnél az elképzeléseink szerint. Nagyon kreatív hely, olyan mint egy nagy játszótér. Imádom az atmoszférát, ami körülvesz itt. Olyan emberek vannak itt a világ minden tájáról, akiknek ez a szenvedélyük, és ez nagyon inspiráló.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

A LEGO billundi irodájában egy hatalmas felnőtt csúszda is a játékos kedvű munkatársak rendelkezésére áll, ám akkor sem kell messzire menniük, ha valami komolyabb LEGO élményre vágynak, hiszen a kisvárosban található az első LEGOLAND, ami a mai napig üzemel. Az 58 millió LEGO kockából felépített élménypark évente milliókat vonz Billundba, de mi tudjuk, hogy a dolgozók is gyakran megfordulnak odabenn.

Galéria
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik