Élet-Stílus

Most lehull a lepel az útlevelek titkairól!

Nem, nem a kommunizmus miatt vörösbe játszó a magyar és a legtöbb EU-s útlevél színe. Ha zöld útlevelet lát, akkor viszont sejtheti, hogy muszlim ország lakosával van dolga.

Fontos és hiánypótló cikket írt a brit Telegraph korunk egyik legégetőbb kérdéséről: az útlevelek színeiről. Megszólaltatták Hrant Boghossiant, a Passport Index nevű útlevélmániás oldal működtetőjét, aki szépen elmagyarázta az összefüggéseket.

A legfontosabb, hogy a paszportok négy alapvető színből indulnak ki: piros, zöld, kék és fekete. Persze ez kevés a nagy tudáshoz, hozzá kell tenni, hogy alapvetően egy csomó különböző árnyalat létezik. A nemzetközi előírások pusztán a dokumentum méretét és formátumát szabják meg, a dizájnt nem.

Egyes térségeknek lehetnek hasonló színvilágú útleveleik. Az EU valamiért burgundi vöröset használ, a karibi szabad piac (Caricom) tagországai pedig kéket. Az uniós vörösről Boghossian azt mondja:

Néhányan amellett érvelhetnek, hogy a burgundi vörös a kommunista történelmi múlt miatt van.

Pedig semmi köze nincs ehhez, pláne ha belevesszük, hogy pl. Franciaországban sose volt kommunizmus (csak némi puha népfronti kormány). Jellemző üzenet, hogy Törökország nemrég azért cserélte le az útlevele színét burgundira, mert reményei szerint egyszer EU-tag lesz. Szimbolikus a kék szín is az újvilág országainak, ezért kék a legtöbb amerikai útlevél. Az USA útlevele nagy utat tett meg, vörös és zöld is volt a mostani kék előtt.

utlevel(960x640).jpg (Array)
utlevel(960×640).jpg (Array)

Vannak nemzetek, amik esetén vallási jelentősége van a színnek. A muszlim országok kedvelt színe ezért a zöld, ilyen színű a marokkói, pakisztáni és szaúdi dokumentum is. A zöld ugyanis a hagyományok szerint Mohamed próféta kedvenc színe volt, mint a természet és élet szimbóluma.

Vannak országok, amik úgy választanak színt, hogy azzal élesen elkülönítsék magukat és az identitásukat. Svájc útlevele dizájnban és élénkpiros színében is eltér a többitől, míg Szingapúr narancsszínűje mutatja, ők nem tucatország. Érdekes Kanada egyik speciális útlevéltípusa, az ideiglenes-vészhelyzeti, ami fehér borítójú.

Érdekesség a norvégok útlevele, amit három színben is lehet kérni (fehér, türkizkék, piros), a belső tervezése pedig egyenesen szenzációs, UV-fényben látszik meg igazán a belerajzolt tájkép. A finn útlevél minden oldalán egy rénszarvas van, ha gyorsan lapozunk, akkor egy animáció jön létre, ahogy az állat kocog a lapokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik