Élet-Stílus

A világ legfurcsább szubkultúrája a kongói piperkőcöké

Bizonyára Ön is látott már olyan, Afrikában készített utcaképeket, melyeken a környezetükbe egyáltalán nem illő, nem ritkán fura színű öltönyöket viselő, elképesztően elegáns férfiak sétáltak. De kik ők, és miért viselnek ilyen ruhákat?

A Kongóban egyszerűen csak sapeurként ismert férfiak mozgalma a gyarmati évekbe nyúlik vissza – a Kinsasha és Brazzaville környéki franciák elhatározták, hogy civilizálják az afrikaiakat, így hazájukból hozott, vagy általuk levetett ruhákkal próbálták megnyerni a kongói vezetőket. A XIX. század végén a gyarmatosítók beosztottai és szolgái fizetség helyett ruhákat kaptak (nyilvánvalóan azért, hogy beleilljenek gazdáik környezetébe), ezzel pedig egy csapásra a kongói elit soraiba jutottak.

sap11

A húszas években azonban eldöntötték, hogy nem fogadják el többé a használt ruhákat, és az alacsony bérük ellenére is megpróbálják tartani a lépést a fejlett európai országokkal, ruháikat egyenesen Párizsból beszerezve.

539cb614c7f7f463bdd276071760a0cb

A legtöbben természetesen az év minden napján sapeur-ök, hiszen ez nem divat, hanem életstílus, így legtöbbjüknek akár harminc rend ruha is lapul a szekrényében.

A pompás ruháikért sokszor az éhezést is vállaló férfiak csoportja az évek során egyre nagyobb lett, a század közepén az éjszakai klubok és sörözők megnyitásával pedig a kongóiak élete még jobban hasonlítani kezdett a párizsira.

sap2

1960-ban aztán mindkét Kongó kivívta a függetlenséget, ami  komoly gazdasági gondokat okozott,így a sapeur-ök közül sokan európai nagyvárosokba – Párizsba, vagy épp Londonba – költöztek.

Az ország lakói egy ideig nem nézték jó szemmel az előző rezsim kivételezettjének tekintett, elegáns féfiakat, de a kilencvenes évek polgárháborúi, és a két kongói háború (melyek közül a második a legvéresebb fegyveres konfliktus volt a II. világháború óta) után ma újra a nagyvárosok utcaképeinek fontos elemei.

Nincs korhatár

kisfiu

A polgárháború emlékei – a golyónyomok és tankmaradványok – még ma is gyakran láthatóak

sap4

sap7

Lehet, hogy a házak felújítására már nem marad pénz, de egy sapeur számára a ruházata a legfontosabb.

sap1

sap8

sap10

04-Mayembo-1 (1)

A hűtőszekrény, sőt, az elektromosság még mindig státuszszimbólumnak számít

sap6

Még a részletek és kiegészítők is fontosak – Severinnél a fekete öltönyhöz fekete zsebkendő és egy olasz dizájner által tervezett fekete esernyő tartozik.

severin

Egy ruházat legfeljebb három színt tartalmazhat

03-Lalhande-di-fronte-a-uno-studio-fotog

02_Playboys_of_Bacongo

saptam5

01-Willy-Covary1

A kongóiak jórészt vallásosak, így a templomok a vasárnapokon mindig megtelnek. A fiatal, vagy épp kezdő sapeurök számára ez ideális hely arra, hogy megmutassák magukat, és ezzel magabiztosabbá váljanak.

sap5

Az utóbbi években a nem tradicionális kiegészítők – így a színes szemüvegek – is kezdenek befutni, de a sapeurök jó része még mindig kifinomult ízléséről ad tanúbizonyságot.

sap9

091

08-Eric

A legfőbb álom persze Párizsba jutni, ami számukra az ígéret földje, de akiknek ez sikerül, legtöbbször rossz hírű környékeken élhet, alantas munkákat végezve, messze álmai világától.

Fotók és információk: Dimanche a Brazzaville, Eguanakla, Hector Mediavilla, Daniele Tamagni, Francesco Guisti, Guerreisms

Ajánlott videó

Olvasói sztorik