Élet-Stílus

5 tipp, és elfelejtheted a fogyókúrát

Ugye mindenkinek van olyan ismerőse, aki idegesítően vékony, amióta csak világ a világ? Nem csak push-up nadrágban és alakformáló bugyiban, hanem fürdőruhában is.

A Cornell Egyetem Élelmiszer és Márka Laborjának friss kutatási eredménye megnyugvást nyújthat azoknak, akik utálnak koplalni. Új tanulmányukban ugyanis annak jártak utána, hogy mi a titkuk azoknak az embereknek, akik mindig jól néznek ki, és egészségesen vékonyak, írja a Huffington Post.

A legtöbb karcsú ember nem folyamodik szigorú diétákhoz, illetve nem követi az aktuálisan trendi étkezési szokásokat, az egészséges testsúly elérése érdekében. Helyette beépítenek az életükbe egyszerű szokásokat, például nem hagyják ki a reggelit, és hallgatnak a belső hangjukra, mondta Brian Wansink, a tanulmány társszerzője.

A kutatók a Global Healthy Weight Registry regisztrált 149 felnőtt szokásait elemezték. Ebben a nyilvántartásban a felhasználók életmóddal, étkezési szokásokkal, mozgással kapcsolatos kérdésekre válaszolnak.

A résztvevők válaszaiból kiderült, a siker kulcsa a rutin, vagyis, hogy bizonyos szokásokat szépen lassan beépítsünk a napi ritmusunkba. Beszámolóik szerint ez eleinte egyáltalán nem könnyű, de később egyre kevesebb energiába kerül odafigyelni rájuk.

1. Éhgyomorral sehová!

Bár arról, hogy a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése-e, folyamatos viták zajlanak, az azonban kétségbevonhatatlan tény, hogy az ébredés utáni étkezés alapvető szükséglet. A vizsgálatban résztvevők 96 százaléka saját bevallása szerint majd minden nap reggelizik. És hogy ennek mi köze a súlyunkhoz? Kutatásokkal igazolták,

hogy ha valaki kihagyja a reggelit, ebédre több kalóriát vesz magához.

Vagyis: megéri egy kicsit korábban kimászni az ágyból.

via GIPHY

2. Futópadra fel!

Szomorú hír ez, de sajnos igaz. A résztvevők 42 százaléka bizony hetente négyszer-ötször sportol. A mozgás egyébként is jótékony hatású, csökkenti számos népbetegség, például a cukorbetegség kockázatát, jótékonyan hat az agyműködésre, segítségével könnyebben legyőzhető a depresszió és a stressz.

A rendszeres edzésnek pedig van még egy szuper hozadéka: mégpedig az, hogy egészségesebb étkezésre sarkall. A szervezetet elárasztó endorfin ugyanis segít, hogy ellenálljunk a kísértésnek, mondjuk egy nagy szelet csokitortának vagy az alkoholnak.

3. Mérlegelj naponta!

A karcsú csoportba tartozó emberek fele állította, hogy heti egyszer rááll a mérlegre. A kutatók szerint ez a rutin nagyon hasznos, ha szeretnénk ledobni néhány kilót, vagy csak pusztán megtartani a versenysúlyunkat.

A mérlegelésnek olyannak kellene lennie, mint a fogmosásnak, állítja David Levitsky a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Bár ezek csak számok, mégis segíthetnek elindulni az egészség útján.

Azért legyünk óvatosak! Egyesekből a mérlegen látott számok depressziót válthatnak ki, ami olyan nemkívánatos szokásokhoz vezethet, mint a stresszevés. A vereség érzése adott esetben hátráltathatják a sikert. Vagyis, ha azt vesszük észre, hogy a mérlegelés rossz hatással van ránk, inkább hagyjuk abba.

4. Ne kerüld a konyhát!

A kutatók szerint a résztvevők 44 százaléka beépít az étkezésébe legalább egyet az alábbiak közül:

  • hallgat a szervezete belső hangjára,
  • igyekszik magas minőségű, nem előre elkészített ételeket fogyasztani
  • és főz otthon.

Ez a három gyakorlat bizonyítottan egészségesebb élethez vezet. Nem baj, ha ebéd után megéhezünk, csak gondoljuk meg, hogy az automatából választunk valami gyorskaját, vagy hozunk otthonról valami táplálót. A házi koszttal a derék körfogatunkat és a kiadásainkat is megnyirbálhatjuk.

5. Étkezz tudatosan!

A Cornell Egyetem vizsgálata szerint azok az emberek, aki jól néznek ki, jellemzően nem fogyókúráznak, csupán átgondolják, mit tesznek a tányérjukra.

A résztvevők  74 százaléka soha, vagy csak nagyon ritkán diétázik, viszont százból kilencvenkét ember teljesen tudatosan étkezik.

Vagyis: nem esznek eszetlenül, hirtelen felindulásból, vagy a tévé előtt unalmukban. De ha mégis előfordulna ilyen, akkor megpróbálnak egészséges nassolnivalókat választani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik