Élet-Stílus

Magyar vendégház egy osztrák hegyoldalban

Grünwald Nóra az osztrák falusi turizmus egyik nagykövete: Ausztriában, magyar vendégszeretettel várja a világ minden tájáról érkező utazókat. A 35 éves hölgy 2006-ban költözött Ausztriába nyelvtanulás és jobb megélhetés reményében, akkor még nem gondolta, hogy ott alapít majd családot. Nóra két gyermek édesanyja, közgazdász, idegenforgalmi és szálloda szakon végzett, egész életében szállodákban dolgozott, most pedig Salzburg közelében, St. Veit im Pongau faluban egy gyönyörű hegyoldalban üzemeltet férjével egy aprócska szálláshelyet.

Fotó: austria.info
Fotó: austria.info

“2011-ben költöztünk be az új házunkba, és decemberre készült el az apartman, azóta foglalkozunk falusi turizmussal. Földhözragadt típus vagyok, szeretem a természetet, az állatokat, van virágos és zöldséges kertünk, teheneink, póniló, kecske, cica és nyuszi is. Gyönyörű kilátásunk van, nagyon jó a levegő, ezt a vendégek is értékelik, akik legfőképp nagyvárosokból jönnek Európa minden tájáról. A legtöbb vendég Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Dániából jön, de voltak már olasz, spanyol illetve francia utazóink is. Sajnálatos módon elég kevés magyar érkezik hozzánk”

– mondta a 24.hu-nak Nóra, aki szerint egyre népszerűbb a falusi vendéglátás.

Fotó: Bognerhof
Fotó: Bognerhof

Érthető, hiszen ki ne szeretne gyönyörű környezetben megszállni, helyben termelt házi készítésű enni, és a puha ágyból közvetlenül a sípályákra, a sífutópályákról pedig a meleg kandalló mellé huppanni. A falusi üdülés Ausztria legszebb régióiban romantikus hegyi gazdaságokkal várja az utazókat, esetenként olyan különleges szolgáltatásokkal, mint a szalmavirágfürdő, gyógynövénytúra, vagy babáknak szóló biogazdasági túra.

“Nekünk az a tapasztalatunk, hogy ez manapság a trend, sokan inkább a falusi turizmust választják. Így sokkal több a lehetőség gyerekeknek, nagyobb a mozgástér. Ha a vendégek nem szeretnek főzni, elmehetnek minden nap másik étterembe, nem pedig mindig ugyanabban a hotelben étkeznek. Nagyon fontos, hogy minden amit fogyasztunk, és ami a vendég tányérjába kerül, az bio, semmiféle vegyi anyaggal nem találkozik, hanem nálunk terem. Az apartman is többnyire természetes anyagokkal, rusztikusan, de nagyon stílusosan van berendezve. Ausztriához hűen sok a fa alapanyag. Nagyon sok gyerek szereti az állatokat, van aki eteti van olyan aki csak simogatja őket. Sok vendég kihasználja az utóbbi időben hegyi felvonókat, megnézik a helyi nevezetességeket és múzeumokat, a maradék időt pedig itt töltik a farmon, ami jó kiindulópont számos kerékpár és kiránduló túrának, illetve golfozni is lehet a közelben”

– tette hozzá Grünwald Nóra, aki számára nagyon fontos a magyar gyökerek őrzése.

“Nagyon fontos a magyarság, bár mióta gyerekeim vannak és dolgozni járok, sajnos évente csak egyszer jutok haza. Sajnálom, hogy ilyen kevés magyar vendég jön hozzánk, bár télen és nyáron is nagyon sok magyar autót látok errefelé. Persze nehéz megkülönböztetni az itt dolgozóktól őket, de úgy gondolom, hogy Salzburg elég kedvelt hely síelőknek, és nyáron a túrázóknak is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik