Élet-Stílus

Azt hitte izomhúzódása van, kiderült, hogy halálos beteg

Alig három hónappal azután, hogy megtudta, beteg, meghalt a 29 éves nő.

„Ha Clare-t egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, ő maga volt az élet. Szűntelenül mosolygott, még a betegsége alatt is. Mindig jókedvű volt és nem volt olyan ember, akivel ne találta volna meg egy perc alatt a közös hangot”

-nyilatkozta a Daily Mail című brit bulvárlapnak a 35 éves liverpooli férfi, Michael McNally, aki tavaly decemberben vesztette el húgát, Clare-t. A férfi a lapnak elmondta, azért beszél nyíltan a családi tragédiáról, mert azt szeretné, hogy a húga történetén keresztül, felhívhatná az emberek figyelmét a bőrdaganatokra, különösen a melanomára.

 „Clare soha életében nem napozott. Sőt! Ha tudtuk, hogy hosszabb ideig leszünk a napon, óvatosságból mindig bekente magát. Csak ritkán szoláriumozott, de tíz éve – éppen az egészsége miatt – úgy döntött, felhagy vele. Sokáig az orvosoknak is rejtély volt, miért lett beteg, végül azt mondták, egy olyan anyajegyből indult a betegség, amit Clare két évvel korábban vetetett le.”

Michael hozzátette, húga azért döntött úgy, hogy megszabadul a furcsa külsejű anyajegytől, mert nagyon zavarta őt a látványa. Mivel önként jelentkezett a műtétre, és nem voltak panaszai, az orvosok nem vizsgálták meg az anyajegy körül lévő szöveteket, így csak akkor derült ki, hogy baj van, mikor már késő volt.

Kép forrása: Daily Mail
Kép forrása: Daily Mail

„Az első tünetei 2015. májusában jelentkeztek: ekkor kezdte fájlalni a vállát. Azt hitte egyszerű izomhúzódás, és hogy majd el fog múlni, de nem így lett.”

Mikor a tünetek hetekkel később sem múltak el, sőt, rosszabbodtak, Clare orvoshoz ment, ahol izomhúzódással diagnosztizálták. Gyógyszereket kapott és egy időpontot egy fizioterapeutához, ahol hamar kiderült, a problémát nem izomhúzódás okozza. Clare-t szeptemberben négyes stádiumú, vagyis előrehaladott bőrrákkal diagnosztizálták.

A betegség annyira szétterjedt Clare testében, hogy már nem reagált a hagyományos terápiás módszerekre. A család egy kísérleti kezelésben, az úgynevezett duális terápiában reménykedett, de mire erre sor került volna decemberben, Clare meghalt. Családja most azt szeretné, ha szeretett családtagjuk halála segítene másoknak abban, hogy időben felismerjék betegségüket és esélyt kapnának a gyógyulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik