Élet-Stílus

Ez a kis lény segíthetett volna megtalálni a rák ellenszerét, de aztán ő maga is rákos lett

A képen látható nem túl szép kis állat a csupasz turkáló, amely kizárólag Afrika száraz éghajlatú területein, azaz Délkelet-Etiópiában, Kenya keleti részén és Szomáliában honos. A föld alatt él, ezért biztonságban van a külső behatásokkal szemben, a legfőbb természetes ellenségei a kígyók.

És hogy miről híres ez a rágcsáló?

Hát arról, hogy nem tud rákos lenni. Legalábbis ezt hitték róla a kutatók idén februárig. Egészen eddig ugyanis egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, sem a vadonélő, sem az állatkertekben élő egyedeknél, hogy egy csupasz turkáló rákos lett volna. A kutatók úgy gondolták, hogy az állat genetikailag képtelen arra, hogy a szervezetét alkotó sejtek mutálódjanak, így hatalmas potenciált láttak benne a rákgyógyítás terén. A rák elleni küzdelem egyik mérföldköve lehetett volna, ha sikerült volna megérteni, hogy a rágcsáló miként ilyen ellenálló a halálos kórral szemben.

A nagy optimizmus idén februárban ért véget, mivel a Chicagói Állatkertben két turkálónál is rákot diagnosztizáltak. A mintákat a chicagói egyetem laborjában vizsgálták be. A szakemberek most megpróbálják visszavezetni a két állat családfáját, hogy rájöjjenek, miért betegedhetett meg két olyan lény, amelekről eddig azt hitték, hogy ellenállók.

Jezebel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik