Élet-Stílus

Konfliktusod van? Adunk néhány hasznos tanácsot

Nem tudod, hogyan kezeld hatékonyan a párkapcsolati konfliktust? Legszívesebben elmenekülnél előle, de nem lehet? Szeretnéd, ha a párod megértené, mi zajlik benned, de nem tudod, hogyan vágj bele? Összefoglaltuk 10 pontban a legfontosabbat, mire figyelj oda.

1. Kezdd a tényekkel!

A legjobb, ha először a tényeket mondod el a másik félnek a lehető legobjektívebben. Ez az erőszakmentes kommunikáció első lépése is. Először azt mondd el, hogy mit figyeltél meg. Például: “Azt vettem észre, hogy mostanság, mikor hazaérsz, leülsz a TV elé és elalvásig ott is maradsz “ vagy “Azt látom, hogy az elmúlt hónapban később jöttél haza.”

2. Folytasd az érzelmekkel!
Miután megfogalmaztad a tényeket, jöhetnek az érzelmek. Elmondhatod, milyen érzéseket vált ki belőled az adott helyzet. pl.“Ez bennem azt az érzetet kelti, hogy nem figyelsz rám, nem vagyok neked fontos.” Fontos az érzelmek tiszta, őszinte kommunikációja a másik felé, hiszen ezzel segítesz a másiknak is, hogy megértse, benned mi zajlik azaz mi mit vált ki. Ez egy lehetőség arra, hogy ezzel a megértéssel legközelebb ne kerüljetek hasonló helyzetbe.

3. Fejezd ki az igényeidet!

Csak az előző két lépés után kezdhetsz beszélni a szükségleteidről. Például: “Én úgy képzelem el a közös esténket munka után, hogy meg tudjuk beszélni az ügyes-bajos dolgainkat, odafigyelünk egymásra.” vagy “Nekem az esne jól, ha jobban részt vennél a család életében.”

4. Kérj!

Nagyon fontos, hogy ne követeljünk, ne kényszerítsünk. Sokan azt várják el, hogy a másik fél önmagától tudja, nekik mi a jó. Merjünk kérni. pl. “ Szeretnélek megkérni arra, hogy a jövőben figyelj oda jobban rám és beszélgessünk többet” vagy  “Kérlek, legközelebb időben gyere haza és segíts nekem ebben és ebben.”

5. Maradj higgadt!

Könnyű mondani, ugye? Viszont egy biztos, az aggresszív viselkedés sehova sem vezet. Ha dúl benned a feszültség, akkor inkább tegyél egy sétát, szellőztesd ki a fejed, fuss egyet. Ha konstruktív megoldást szeretnél egy problémára, ahhoz fontos, hogy tisztán ki tudd fejezni önmagad. Ahhoz viszont az kell, hogy ne a harag fogalmazza meg a gondolataidat.

6. Ne minősítsd a másik felet!

Ha valami, akkor ez biztos nem visz előrébb. Fordítsuk csak meg a helyzetet. Te akarnál kompromisszumot kötni bármiben is vagy változtatni, ha előtte lehordtak a sárga földig? Persze, hogy nem. Szóval semmi olyat ne mondj, hogy “te ilyen meg olyan szemétláda vagy”. Ha mégis így tennél, tudd, te magad vágtad el a kommunikációs köldökzsinórt. Ilyenkor sajnos ez gyűrűzik tovább és a végén már rég nem arról szól a konfliktus, amiről eredetileg szólt volna.

7. Ne seperd a szőnyeg alá.

Ideiglenesen úgy érezheted, hogy könnyebb, de hosszú távon egyszer úgyis borul a bili, és akkor már sokkal nehezebb lesz. Ilyenkor szokott az történni, hogy az illető felhoz egy fél évvel, évvel ezelőtti helyzetet, amire a másik fél nem is emlékszik. A konfliktust időben kell rendezni, különben csak mélyül. Minél hosszabb ideig van halogatva, annál mélyebbre megy. Annyi bizonyos, hogy a tüske jobban benne marad az emberben.

8. Tiszteld a másik felet!

A párkapcsolatban, még ha veszekedtek is és nem értetek egyet, tisztelettel beszélj a másikkal. Még a harcművészetekben is tisztelik az ellenfelet, a párkapcsolat pedig főleg nem hadszintér. Ne a másik fél legyőzése legyen a cél, hanem az, hogy egy mindkettőtöknek elfogadható megoldás szülessen és tovább tudjatok lépni, tanulván az esetből.

9. Hallgasd meg a másik felet!

Nem csak az a fontos, hogy te tisztán és erőszakmentesen kommunkálj, éppúgy kijár a másik félnek is, hogy együttérzően végighallgasd és megpróbáld megérteni őt is.

10. Fontos az időzítés!

Várd ki a megfelelő pillanatot a kommunikációra. Akkor hozakodj elő a konfliktus megbeszélésével, amikor nincsenek zavaró tényezők, amikor a másik fél oda tud figyelni.

Egy párkapcsolatban, de bármilyen emberi kapcsolatban mindig ki kell fejleszteni egy közös konfliktusmegoldási stratégiát, készséget, hogy ha működtetni akarjátok hosszú távon a kapcsolatot. Lehet, hogy nem elsőre fog menni, de mindenképpen ki kell alakítani egy olyan bizalmi helyzetet, amiben lehet őszintén beszélni, hallgatni és a másik megbántása nélkül konfliktust kezelni.

Ha egyénre szabott segítséget, személyes coaching konzultációt szeretnél, ide írj: evabeke.contact@gmail.com

A Facebookon is megtalálsz, ide kattintva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik