Élet-Stílus

Egy ország, amely tökéletesen küzd a Zika-vírus ellen

Jamaicai tömegtájékoztatás, prevenció: csillagos ötös!

Jamaica felvette a kesztyűt: ha a Zika-vírus ellenszerét még nem is találták fel, de a lakossági tájékoztatás tekintetében elérték a legmagasabb színvonalat.

A legfontosabb infomációkat, a betegség megelőzéséhez szükséges óvintézkedéseket annyira jamaicai módon prezentálják, hogy ennél nem lehetne jamaicaibb:

reggae-slágert írtak.

(Pontosabban dancehallt, de ezt csak a műkedvelőknek írjuk; lényeg, hogy jamaicai zene). Az előadó Michael Abrahams,

szülész-nőgyógyász-énekes.

A Nem akarunk Zikát című rövidke dalban a nőgyógyász Abrahams úr felhívja a figyelmet a vírus elleni védekezés legfontosabb részleteire: messziről kerülni a pocsolyákat, kis állóvizeket – a szúnyogok jellemzően nedves felületekre rakják le a petéiket: a vizes hordóktól a gumiabroncsokig mindent érdemes ellenőrizni, naponta cserélni a virágok alatt a vizet – és hasonló óvintézkedéseket foganatosítani.

A kóros kisfejűséggel született babák és a vírus közti összefüggés miatt természetesen külön figyelmeztetés hangzik el a kismamáknak: vigyázzanak magukra és a magzatokra.

Egy üzenet az egészségügyi minisztériumtól”

– így kezdődik a dal. Ennél jobb tömegtájékoztatási eszközt nem tudunk elképzelni.

Mi pedig csak álmodunk egy magyar popremekműről; úgy meghallgatnánk – tegyük fel – egy Ákos-dalt az influenzavírus megelőzése témakörében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik