Élet-Stílus

New Yorkban betiltják a melegek „átnevelését”

A melegjogi szervezetek szerint sok fiatalt hajszoltak öngyilkosságba az erőszakos kezelések, amelyeknek nincs tudományos alapjuk.

New York állam kormányzója bejelentette, hogy betiltják azokat az „átnevelő terápiákat”, amelyek az emberek szexuális irányultságának megváltoztatására irányulnak. „Nem fogjuk megengedni a félrevezetett és intoleráns embereknek, hogy büntessék a fiatal leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű embereket” – jelentette ki Andrew Cuomo.

„Az átnevelő terápia gyűlöletes és alapjaiban hibás gyakorlat, ami mindennel szembemegy, amit a mi államunk jelent” – közölte nyilatkozatában a kormányzó. Egy októberben kiadott szövetségi jelentés kinyilvánította, hogy az ilyen terápiák kényszerítésen alapulnak, károsak és nem minősülnek egészségügyi kezelésnek.

A meghozott intézkedések keretében sem az állami, sem a magán egészségbiztosítók nem finanszírozhatnak „átnevelő terápiákat” 18 év alattiak számára, és semmilyen állam által engedélyezett egészségügyi intézmény nem kínálhat ilyen kezeléseket a kiskorúaknak. Az állami gyermekorvosi akadémia elnöke kiállt a döntés mellett, mondván, a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultság nem betegség, rendellenesség vagy fogyatékosság.

Az Empire State Pride Agenda nevű melegjogi szervezet közleményében azt írta: a döntésnek köszönhetően végre nem hajszolnak többé öngyilkosságba fiatalokat az identitásukat tönkretevő erőszakos kezelésekkel, amit veszélyes áltudománynak neveztek.

A Fehér Ház korábban jelezte: támogatják az „átnevelő terápiák” szövetségi szintű betiltását. (Buzzfeed)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik