Élet-Stílus

Jó eséllyel egy francia pankrátor ihlette a zöld ogre, Shrek figuráját

A Francia Angyalként ismertté vált Maurice Tillet és Shrek közt vitathatatlan a hasonlóság.

Az 1903-ban, az Orosz Birodalomban francia szülők gyermekeként született Tillet-re gyermekkorában kedves arca miatt egyszerűen csak angyalként hivatkoztak, de egy nem hétköznapi betegségnek, az akromegáliának köszönhetően tizenhét évesen végtagjai egyszerűen dagadni kezdtek.

Look Magazine Apri 25 1950 - Maurice Tillet 13
Az akromegália oka legtöbbször az agyalapi mirigyen kialakuló jóindulatú daganat, mely a csontok hirtelen vastagodását és túlnövését okozza.

A fiú ügyvédi pályára készült, de betegsége miatt erre semmi esélye nem volt, így bevonult a francia hadseregbe, ahol öt évig szolgált.

Élete 1937-ben fordulóponthoz érkezett: Szingapúrban megismerte a profi ökölvívó Karl Pojellót, aki rávette a férfit, hogy szálljon ő is ringbe. A következő két évben Párizsban és Angliában edzettek, de 1939-ben, a második világháború kitörése után az Egyesült Államokba távoztak, karrierjük azonban korántsem ért véget.

rendellenessegek-22
Dorian Leigh, a világ egyik első szupermodellje és Tillet, 1945

Tillet tizenkilenc hónapon át Francia Angyal néven pankrátorként volt veretlen a tengerentúlon, sőt, két alkalommal is elnyerte a világbajnoki címet.

Maurice-Tillet

1945-ben aztán egészségi állapota lassan, de megállíthatatlanul romlani kezdett, utolsó, 1953. februárjában vívott mérkőzését pedig elvesztette.

Photo back ANGEL compared to Neanderthal 3-30-40

Már életében utánozták, a negyvenes években így a Francia Angyal mellett többek közt a Svéd Angyal, a Lengyel Angyal, a Kanadai Angyal, a Fekete Angyal, és az Ír Angyal is felbukkant.

Maurice and Frank Sexton1

Élete jó részét a világtól elzárkózva, magányosan élte, mely 1954. szeptemberében, Franciaországban ért véget, hosszú, a szívbetegséggel folytatott harc után.

A Shrek-franchise kezdetét jelentő Shrek 2001-es bemutatója után röppentek fel a pletykák, miszerint a címszereplő zöld ogre alakját esetleg Tillet-ről mintázták.

Maurice and Shrek Profile

A DreamWorks az azóta eltelt másfél évtizedben sem erősítette, vagy cáfolta meg a pletykákat, a DigiTitles azonban említ egy névtelen bloggert, aki saját elmondása szerint a film készítése idején a Dreamworks művészei közt dolgozott, asztala felett pedig a Svéd (a többek közt a Kilences terv a világűrből című zs-kategóriás sci-fi klasszikusban is feltűnő Tor Johnson), az Ír (Clive Welsh), valamint a Francia Angyal képe lógott, így nem tartja kizártnak, hogy a Shreket megalkotó művészek ötletet meríthettek a fotókból, a hasonlóság pedig tagadhatatlan.

shrek2

Fotók: The Death Mask of Maurice Tillet, Cloudmind

Ajánlott videó

Olvasói sztorik