Élet-Stílus

Húsmentes húst ehetünk öt éven belül

A Memphis Meat nevű San Francisco-i cég hétfőn jelentette be nagyszabású tervét, hogy “állatmentes” disznóhúst fog forgalmazni három-négy éven belül. Ezzel elsők lennének az in vitro húsok piacán. Az alábbi videón meg is lehet nézni, ahogy végtelenül óvatosan megsütnek egy húsgolyót, és táblán rajzolgatják a jövő bacon-csíkjait.

Van persze konkurencia. Mark Post, aki 2013-ban egy őssejt-burgerrel lepte meg a világot, nemrég egy Mosa Meat nevű vállalat élén szintén bejelentette: négy vagy öt év múlva kapható lesz az általa laboratóriumban előállított marhahús.

A technológia – mint mindig minden újdonság – megosztó. Vannak, akik a mezőgazdaság helyettesítését várják ettől. Ők az élő állatok felszabadítása mellett annak örülnek, hogy ez várhatóan nagyságrendekkel kisebb környezeti terhelést jelent majd a mostani ipari állattartásnál. A technológiával szemben leggyakrabban felhozott ellenérv pedig éppen az, hogy soha nem lesz megfizethető, se gazdaságos az így előállított étel.

Technikai szempontból valóban komoly kihívások előtt állnak még a tudósok. Az őssejtekből és tápanyagból összerakott bioreaktorokban nincs vérkeringés, mint ahogy egy élő szervezetben lenne. Így a fejlődő szövetek, ha nem csak extrém vékony lapokként nőnének, nem jutnának oxigénhez. Így viszont nagyon körülményes a hús előállítása: az említett őssejtburger például 330.000 dollárba került.

Egy másik probléma az in vitro hús technológiájával, hogy jelenleg még nem megy állatok nélkül. Bizonyos alapanyagokat még nem tudnak mesterségesen előállítani, és most csak állati magzatokból kivonva jutnak hozzájuk. De mind a Memphis Meats, mind a Mosa Meat dolgozik azon, hogy végül növényi alapanyagokból lehessen húst előállítani.

Forrás: Gizmodo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik