Élet-Stílus
Couple in a moment of mutual disinterest

Az okostelefon megöli a szerelmet és a kapcsolatokat? Egy új kutatás választ ad rá

Beke Éva
Beke Éva

coach. 2016. 02. 02. 16:12

A mobiltelefon ott van mindenhol, a kezekben a villamoson, a kávézókban, az étteremben, a váróteremben, a munkahelyen, otthonunkban, már a parkokban is van wifi. Mindenhol csatlakozni akarunk a világhálóhoz, csak így elfelejtünk el csatlakozni azokhoz, akik éppen a közvetlen környezetünkben vannak. Milyen hatással van mindez a szerelmi életünkre vagy a barátságainkra? Innen megtudod.
Korábban a témában:

Előfordult már veled is, hogy a beszélgetőpartnered elővette a mobilját, sms-ezett vagy csak rá-ránézett a Facebookjára, jött-e valami? Veled is megesett már, hogy a párod melletted ült, de folyamatosan tableten, telefonon netezett vagy játszott?

Shalini Misra, a VirginiaTech Egyetem adjunktusa 2014-es kutatásában összesen 200 embert vizsgált meg. Párokba rendezve 10 percet kellett beszélgetniük egy kávézóban. Életkor, nem, etnikum tekintetében teljesen vegyesen voltak közeli barátok és távolabbi ismerősök is a párok között. Két csoportra osztották őket, az egyiküknek egy könnyebb témáról, míg a másik csoportnak egy mélyebb kérdésről kellett beszélgetni. A vizsgálat célja az volt, hogy kimutassák, mennyire befolyásolja a beszélgetéseket a mobiltelefon jelenléte.

Az eredmény:

Ha a kezébe vette vagy akár csak az asztalra tette az illető a mobilját, mindkét esetben a részvevők kevésbé kielégítőnek értékelték a beszélgetést és kevésbé érezték a kapcsolódást és az együttérzést a partnerükkel, mint azok esetében, akik elő sem vették az eszközt.

Ha a mobilodra tekintesz beszélgetés közben, akkor a beszélgetőtársad arcán lévő apró gesztusokról, rezdülésekről, utalásokról valamint hanglejtéséről lemaradsz, holott a nonverbális kommunikáció több információt hordoz, mint a beszéd, konkrétan a közlésed 70%-át.

A kutatók azt állapították meg, hogy a telefon állandó csekkolására való kényszer elvonja a figyelmet a jelenről, ugyanakkor sértő is lehet a család és a barátok felé. Ugyanaz lett az eredmény eltekintve attól, hogy komolyabb vagy könnyebb témáról folyt-e a beszélgetés. Azoknál, akik régóta jól ismerték egymást, sokkal negatívabbnak ítélték a mobil elővételét, mint akik kevésbé voltak jó ismerősök.

Milyen hatással van a telefonozás a szerelmünkre?

Egy másik, a Texas-i Baylor Egyetem kutatásában 453 felnőttet figyeltek meg. Az eredmény megerősítette, hogy a romantikus kapcsolatokat megöli az állandó telefonfüggőség. Angolul már külön szó van erre, ez az úgynevezett phubbing.

Ahol a párok arról számoltak be, hogy egyikük mellőzte a másikat a telefon javára, ott ez konfliktust eredményezett, kevésbé lettek elégedettek a kapcsolatukkal és ebből kifolyólag az életükkel, ami végül depresszióhoz vezetett

– állítja dr. James A. Roberts kutató.

Az eredmények megdöbbentőek. Egy ilyen hétköznapi dolog, mint a telefon alááshatja boldogságunk alapját, a párkapcsolatunkat

– mondja Roberts.

Ha igazi beszélgetésre vágysz, akkor kapcsold ki, halkíts le vagy tedd el a telefont. Agyunknak is kell a pihenő, a folyamatos információ-áradatban jól fog esni egy kis ingerszünet. Az igazi kapcsolatok teljes odafigyelést igényelnek, és tiszteld meg a másikat ezzel. Abban a kevés időben, amit együtt töltesz a szerelmeddel, barátaiddal vagy családoddal, ajándékozd meg őket a teljes figyelmeddel. Ezzel a minőségi idővel is kifejezed a másik felé a szeretetedet. A másik fél érezni fogja a törődést és így jobban egymásra tudtok hangolódni. Ne háttérzaj legyen a párod beszéde!

A kapcsolatok megőrzése érdekében kellemes kikapcsolódást kívánok!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JUNE 21: Special counsel Robert Mueller (C) leaves after a closed meeting with members of the Senate Judiciary Committee June 21, 2017 at the Capitol in Washington, DC. The committee meets with Mueller to discuss the firing of former FBI Director James Comey.   Alex Wong/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.