Élet-Stílus

5+1 titok, hogy álmaid munkáját megkapd

"Válassz olyan hivatást, amit szeretsz és akkor egy napot sem kell dolgoznod" - így szól a mondás. Ha pedig jól választottál, akkor megélheted a flow-élményt akár munka közben. De mi a titka mindennek? 5 pontban összegyűjtöttem neked.

A flow gondolata Csíkszentmihályi Mihály magyar pszichológustól, a pozitív pszichológia egyik atyjától ered, amely a teljes elmélyülést, bevonódást jelenti, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette. Az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán saját magáért.

Ha ezt éled meg, akkor egyrészt boldogsággal fog eltölteni a munkád, és ez természetesen pozitív hatással lesz életed többi területére is.

Ha viszont azt érzed, hogy nem vagy jó helyen, akkor kezdd el átgondolni, mi lenne az a tevékenység, ami igazán hozzád passzolna.
Íme, pár tipp, hogyan szerezd meg álmaid munkáját.

  1. Légy készen az új kezdetre!

Ha csalódással tölt el a jelenlegi karriered, ha úgy érzed elakadtál, akkor szedd össze magad és ne félj tiszta lapot nyitni az életedben. Ha mersz változtatni (persze ésszel), akkor valós életminőségbeli, közérzetbeli javulást érhetsz el.

  1. Tanulj!

Ha van egy hivatásod és azon belül szeretnél előrelépést, akkor egy szakmai irányú továbbképzés vagy új specializáció is adhat friss lendületet a karrierednek. Ha viszont teljesen új irányt képzelsz el magadnak, akkor először be kell fektetned annak az új hivatásnak a kitanulásába. Válassz olyan szakterületet, ami valóban érdekel és ami álmaid karrierjéhez vezet.

Fotó: 123RF
Fotó: 123RF
  1. Koncentrálj az erősségeidre!

Írj egy listát arról, miben vagy jó, melyek azok a tulajdonságaid, amelyekre a jövőben alapozhatsz. Gondold végig, hogyan tudnád ezeket a céljaid szolgálatába helyezni, hogyan tudnád ezeket minél jobban kiaknázni.

  1. Merj újszerűen gondolkodni!

Ha fel szeretnéd hívni magadra a figyelmet, akkor merj másként gondolkodni. Sablonmentesen, kreatívan. Bizonyosan ki tudsz tűnni a tömegből, például ha az önéletrajzodat kreatív módon készíted el vagy juttatod el a célszemélynek. Erre egy remek példa az a magyar álláskereső lány, aki marketingesnek jelentkezett egy borkereskedéshez. Rendhagyó módon pályázott, méghozzá úgy, hogy az önéletrajzát egy borosüvegre rajzoltatta fel egy grafikus ismerősével. Kell ennél szellemesebb? Természetesen megkapta álmai állását.

  1. Legyen muníciód!

Aki új tájakat akar felfedezni, át kell vészelnie, hogy nagyon sokáig nem lát biztos partot”- André Gide szavait idézve. Legyen pénzügyi terved, érzelmi tartalékod és lelki muníciód is. Lesz, hogy elfogy a lelkesedésed, ilyenkor jó, ha tudod, kihez fordulhatsz megerősítésért. Abban a percben, mikor feladnád, jusson eszedbe, miért vágtál neki és tartottál ki olyan sokáig.

Fotó: 123RF
Fotó: 123RF

+1.  Építs kapcsolatokat!

Egy jó kapcsolati tőke sokat segíthet abban, hogy gyorsabban, könnyebben juss el azokhoz az emberekhez, akikhez szeretnél.

Ne feledd, nincs lift a sikerhez, viszont sok-sok lépcsőn át fel lehet jutni. Légy kitartó és lásd magad előtt, pontosan mit szeretnél elérni.

Lépd már ma meg az első lépést álmaid hivatásáért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik