Élet-Stílus

Hat ételfajta, amit egy szakértő sohasem venne a szájába

Ha ételmérgezésről hallunk, általában undorító, büdös, romlott ételekre gondolunk. Pedig nyilván nem azok az igazán veszélyesek, hanem azok, amik gusztusosak és hívogatók, annak ellenére, hogy komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az amerikai Bill Marler, ügyvéd ételmérgezéses esetekre specializálta magát. Ügyfeleit éttermek, élelmiszergyárak ellen indított kártérítési perekben képviseli. Meglehetős sikerrel: eddig összesen, több mint hatszázmillió dollárnyi kártérítést nyert meg ügyfeleinek.

A szakértő azt mondja, vannak bizonyos élelmiszertípusok, amiket soha nem venne a szájába. Összeszedte közülük a hat legveszélyesebbet, és leírta milyen kockázatokat rejtenek. Meglepő módon szerepel a listán olyan étel is, amit nem csak ártalmatlannak, de kifejezetten egészségesnek hiszünk.

Osztriga

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

Igazi ínyencség, ráadásul afrodiziákum, de jó vele vigyázni, mert fogyasztása után az ember legalább olyan könnyen köt ki a kórházi ágyon, mint a hálószobában. Az osztrigát nyersen fogyasztják, a lehető legfrissebbnek kell lennie. De még ha az, akkor is okozhat gondokat, mivel a táplálkozás közben baktériumokat is magába szív a tengerből. Marler azt írja, hogy a tengerek felmelegedése miatt az utóbbi öt évben sokkal több osztrigamérgezéssel volt dolga, mint előtte húsz évig összesen.

Véres húsok

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

A tűznek éppen csak futólag bemutatott húsok ugyancsak a kifinomult ízlésűek csemegéi. Csakhogy az olyan baktériumokat, mint a szalmonella, vagy az E. coli kizárólag megfelelő hőmérsékleten, és idő alatt lehet kipusztítani. Aki biztos akar lenni a dolgában, az minimum közepesen átsütött húst rendel.

Csírák

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

Az egyre népszerűbb csírafogyasztás miatt, több mint 30 járványszerű életmérgezéses esetet regisztráltak az Egyesült Államokban az elmúlt években. „Ez túl sok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk, a csírák egyszerűen nem érik meg a kockázatot” – írja Marler.

Előmosott, szeletelt, zacskós saláták, zöldségek és gyümölcsök

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

Tökéletesen tisztának tűnnek, és kicsattanóan egészségesnek. Vajon mi lehet akkora gond velük, hogy Marler óvakodik tőlük, mint a pestistől? Egyszerű: „minél több ember kezén megy át valami feldolgozás közben, annál nagyobb kockázatot jelent” – írja.

Nyers levek

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

Azok az egészséges, organikus, biodzsúszok. Marler egyik első esete egy tömeges E. coli-mérgezés volt, amit pasztörizálatlan almalé okozott. „Nincs az a pozitív hatás, ami megérne ekkora kockázatot” –írja.

Nyers, vagy nem teljesen átsült tojás

kép: 123rf.com
kép: 123rf.com

Azt már a kisgyermekek is tudják, hogy nem tanácsos nyers tojást fogyasztani, de Marler szerint nem árt ezt a tényt minél többször rögzíteni. Bár mára a szalomnella nagyon visszaszorult, a nyolcvanas, kilencvenes években tapasztalt járványokhoz képest, nem szabad, hogy ez óvatlanságra csábítson minket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik