Élet-Stílus

Skorbutot kapott különleges diétája miatt a 11 hónapos baba

Ujszulott-csecsemo(210x140)(2).jpg (újszülött)
Ujszulott-csecsemo(210x140)(2).jpg (újszülött)
A szülők hónapokig kizárólag mandulatejjel etették a babát.

A most már több mint egyéves kisbabát olasz szülei először két és félhónapos korában vitték orvoshoz, mikor a gyermek testén – akit addig javarészt tehéntejjel táplálták – kiütések alakultak ki. Az orvos allergiára gyanakodott, ezért azt javasolta a szülőknek váltsanak tehéntejről mandulatejre – írja a Pediatrics című folyóirat.

A szülők elmondása szerint gyermekük ezután szépen gyarapodott és az életkorának megfelelően fejlődött is: héthónaposan már egyedül, segítség nélkül ült. A szülőknek ebben az időszakban komoly fejtörést okozott, hogy hiába próbálták pürésített gyümölcsökkel kiegészíteni gyermekük étrendjét, a kicsi nem fogadta el az ételt. Orvoshoz vitték, aki azt javasolta, ne erőltessék mindenáron a gyümölcsöket, adjanak a gyereknek annyit, amennyit elfogad.

Néhány héttel később a szülők, akik nem szerették volna nevüket nyilvánosságra hozni, újra felkeresték orvosukat. Ezúttal azért, mert úgy vették észre, gyermekük kevésbé aktív és sokkal fáradékonyabb, mint korábban volt. Az orvos, miután feltűnt neki, hogy a baba érzékeny a lábaira, további vizsgálatokat javasolt, ezek mutatták ki, hogy a gyermek skorbutban szenved.

A C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos betegség elsősorban a tengerészeket sújtotta, de még a mai napig is diagnosztizálnak vele betegeket az elégtelen tápanyagbevitel, leginkább a friss, nyers zöldségek fogyasztásának hiánya miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik