Élet-Stílus

Mérgezést okozhatnak a méregtelenítőként árult vaginagyöngyök

Új trend terjed az egészségmániás nők körében: a méhméregtelenítés. Egy amerikai cég, az Embrace Pangaea dobott piacra különböző, gyógynövényekből készült, apró golyócskákat, amiket a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell felhelyezni.

A cég azt ígéri, hogy a gyöngyök belülről méregtelenítik a szervezetet, így gyógyítják például petefészekcisztákat, vagy az endometriózist, de olyan is akad, ami a méh, illetve a vagina összeszűkülését ígéri.

A kis golyókat kéthavi adagokban lehet megrendelni a neten, az áruk 25 ezer és 140 ezer forint között mozog. Az orvos szerint azonban a gyöngyök nemhogy teljesen hatástalanok, de kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Dr. Jenn Gunter, amerikai nőgyógyász a blogján azt írja, hogy kis golyókban lévő, természetes hatóanyagok vaginális alkalmazását még soha, senki sem tesztelte.

„A méhed nem lehet depressziós, fáradt, vagy piszkos, a vaginád pedig nem csakra. Nincs szükségük semmire, hacsak nincs valami baj. Ha valami nem megfelelően működik, a szervezeted üzen neked: vérzéssel, görcsökkel, viszketéssel, vagy kellemetlen illatokkal” – írja a nőgyógyász.

Gunter úgy írja le a szervezetet, mint egy öntisztító berendezést. Ha valamit, ráadásul hosszú időn át közbeiktatunk – például a gyógynövényes gyöngyöket – azzal a baktériumok elszaporodást, és fertőzést kockáztatunk.

A doktor szerint a „méregtelenítés” bizonyos esetekben toxikus sokk-szindrómához is vezethet. Ez egy súlyos tünetegyüttes, amit baktériumok, leginkább sztafilokokkuszok idéznek elő, leggyakrabban a tampont használó nőknél. A betegség hirtelen jelenik meg: erős fej-, és torokfájással, lázzal, levertséggel, zavartsággal, fáradtsággal, és erős hasmenéssel jár. Később napégéshez hasonló bőrpír borítja el a testet, a vérnyomás pedig kritikusan alacsony szintre esik. Közben vese-, máj- és izomkárosodás alakul ki, illetve felléphet a szív és a tüdő működési zavara, valamint vérszegénység is. A súlyos esetek 8-15 százalékába halnak bele a betegek.

„A termékünk nem gyógyszer, soha nem állítottuk, hogy betegségek kezelésére lehetne használni” – mondta az Independentnek Tamieka Atkinson, az Embrace Pangaea tulajdonosa. „Minden kliensünkkel tudatjuk, hogy nem vagyunk orvosszakértők, és arra kérjük őket, hogy konzultáljanak az orvosukkal a termékünk használata előtt” – tette hozzá. A gyöngyök hatásosságáról annyit mondott, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, illetve hogy elismerik a vagina öntisztító mechanizmusát, de úgy vélik, ez a nők életmódjától függően csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik