Élet-Stílus

7 fontos tipp, hogyan küzdjük le a téli levertséget

Még mindig takaréklángon égsz? Már lassan eltelik január is, de még mindig zombi üzemmódban közlekedsz a munkahelyeden? Szeretnél újra energikus lenni? Íme pár tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben a téli hónapok alatt is.

1. Maradj mozgásban!

Bár télen lustábbak vagyunk (és valljuk be, túl távoli a motiváció a bikinialak elérésére), közérzetünk javítása érdekében igenis fontos a sport, mivel boldogsághormont termel és a stresszt is csökkenti. A hideg miatt a beltéri mozgásformákat részesítsük előnyben. Ajánlom az úszást. Vannak már olyan uszodák, ahol 29°C-on tartják a medence vizét, így nem jéghideg vízbe kell beszállnod, hanem kellemes hőmérsékleten, fázás nélkül úszhatsz.

Sokan végeznek ülő munkát, ráadásul a hideg miatt még inkább a mozgásszegény életmód jellemző, ezért figyeljünk oda, hogy mozgassuk meg elgémberedett csontjainkat, izmainkat.

Érdemes azt a sportot beltérben továbbfolytatni, amit az ember a melegebb hónapokban, szabadtéren is végzett, azaz ami bevált. Például futás, spinning, torna.

2.  Sétálj a friss levegőn!

Még akkor is, ha nem tűnik túl vonzónak a csípős hidegben sétálni, jót tesz a friss levegő. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egész nap bent maradni a jó meleg szobában. De szükségünk van a friss oxigénre is. Ha teszel egy 15 perces sétálsz, máris jobb lesz.

3. Ne zárkózz be!

Találkozz a barátaiddal, szervezz programokat (pl. mozizás, közös főzés, kiállítás, színház, ha van hó, akkor pedig hóember építés, szánkózás, síelés). A korcsolyázás is jópofa program lehet és vannak ingyenes jégpályák is. Nézz utána.

Az elszigetelődés fokozhatja a rosszkedvet. Ellenben ha társaságban vagy, számos közös élményt szerezhetsz, amitől jó kedvre derülsz. Gyerünk, kezdd el már most szervezni!

4. Gondoskodj a fényről!

Leginkább a természetes napfény hiányzik nekünk télen. Figyeljünk arra, hogy otthonunkban és munkahelyünkön lehetőleg ablak mellett üljünk és ha besötétedik, legyen kellő megvilágítás. Én a meleg fényű izzókat ajánlom, annak jobb a hangulata.

Érdekességképpen írom, hogy lehet kapni olyan ébresztő órát, amely a beállított időpont előtt fél órával szépen fokozatosan egyre erősebb fényt bocsát ki, ezzel imitálva a napfelkeltét. Egyszóval ha van rá pénzünk, kímélő ébresztést is biztosíthatunk magunknak.

Pótolhatjuk a napfényt D-vitaminnal. Valamint hangulatosabbá tehetjük otthonunkat mécsesekkel, gyertyákkal, díszkivilágítással vagy akinek van, a kandalló fényével.

5. Tanulj a norvégoktól!

Kari Leibowitz, a Stanford Egyetem PHd-s növendéke nemrégiben Norvégiában végzett kutatást. Azt próbálta megérteni, hogy van az, hogy Norvégiában, ahol a téli hónapokban teljes a sötétség, azaz egyáltalán nem kel fel a nap, ott mégis összehasonlítva kevesebb a “téli depressziós.” Azt találta, hogy a norvégok pozitívabban gondolnak a télre, pozitív a hozzáállásuk a télhez. Van egy mondásuk: “Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék.”

6. Igyál forró italokat!

Igyál meleg italokat( forró teát, kakaót), egyél főtt ételt és biztosítsd otthonodban is a kellemes hőmérsékletet. A brit nemzeti egészségügyi szolgálat kutatása szerint ezzel felére tudod csökkenteni a levertségedet.

Woman Drinking Hot Chocolate
fotó: Thinkstock

7. Étkezz megfelelően!

Az egészséges táplálkozás segít abban, hogy mentálisan és pszichésen egészséges maradj. Télen egyél forró leveseket, pl. húslevest, ami nemcsak felmelegít, hanem tápanyagokban is gazdag. Egyél a szezonra jellemző zöldségeket (fekete retek, sütőtök, cékla, zellergumó, lilakáposzta, stb) és biztosítsd a C-vitamin szükségletedet is gyümölcsökkel. Egy angol közmondás szerint: Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. (An apple a day keeps the doctor away.)

Ha a fenti tippek nem segítenek, akkor valószínű komolyabb problémád van, ezért fordulj szakemberhez. Ha elakadásról van szó vagy motiválatlannak érzed magad, akkor egy coach segíthet.

Nézd a tél jó oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik