Élet-Stílus

Sajt hajtja a francia Alpok egyik erőművét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 20. 15:00

Ez akár egy buta vicc kezdete is lehetne, de a franciák tényleg megcsinálták.

A tarentaise tehenek tejéből készült Beaufort sajtot az Alpok francia hegyeinek lakói készítik. Egyetlen, hatvan centiméter átmérőjű, húsz centiméter magas, bükkfakeretben formázott darabhoz ötszáz liter tejet használnak fel.

A készítésekor megjelenő lefölözött savót a tizennyolcezres város, az 1992-es téli olimpiának otthont adó Albertville lakói azonban már évek óta nem semmisítik meg, hanem egy baktérium segítségével biogázzá – metán és szén-dioxid keverékévé – alakítják, amelyet aztán a Valbio nevű energetikai cég októberben megnyílt erőműjébe szállítanak. Ezt egy gépen küldik át, amely évi 2,8 millió kilowattórányi energiát termel. Ez 1500 ember teljes áramszükségletét fedezi.

Nem ez egyébként a világ egyetlen hasonló elven működő erőműve, hiszen az első, tíz évvel ezelőtt elkészített prototípus óta már közel húsz, többek közt kanadai és francia településnek van hasonló energiatermelője. A cég növekedése azonban nem áll meg, így hamarosan Uruguayban, Brazíliában, Ausztráliában és Olaszországban is megkezdhetik térhódításukat a hasonló rendszerek.

Fotók: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. szeptember 15.
A Közép-európai Egyetem (CEU) új, energiahatékony, Budapest belvárosában lévő épülete 2016. szeptember 15-én, az ünnepélyes átadás napján.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.