Élet-Stílus

Sajt hajtja a francia Alpok egyik erőművét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 20. 15:00

Ez akár egy buta vicc kezdete is lehetne, de a franciák tényleg megcsinálták.

A tarentaise tehenek tejéből készült Beaufort sajtot az Alpok francia hegyeinek lakói készítik. Egyetlen, hatvan centiméter átmérőjű, húsz centiméter magas, bükkfakeretben formázott darabhoz ötszáz liter tejet használnak fel.

A készítésekor megjelenő lefölözött savót a tizennyolcezres város, az 1992-es téli olimpiának otthont adó Albertville lakói azonban már évek óta nem semmisítik meg, hanem egy baktérium segítségével biogázzá – metán és szén-dioxid keverékévé – alakítják, amelyet aztán a Valbio nevű energetikai cég októberben megnyílt erőműjébe szállítanak. Ezt egy gépen küldik át, amely évi 2,8 millió kilowattórányi energiát termel. Ez 1500 ember teljes áramszükségletét fedezi.

Nem ez egyébként a világ egyetlen hasonló elven működő erőműve, hiszen az első, tíz évvel ezelőtt elkészített prototípus óta már közel húsz, többek közt kanadai és francia településnek van hasonló energiatermelője. A cég növekedése azonban nem áll meg, így hamarosan Uruguayban, Brazíliában, Ausztráliában és Olaszországban is megkezdhetik térhódításukat a hasonló rendszerek.

Fotók: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.