Élet-Stílus ismeretlen budapest

Nézzen be az ország egyik legszebb modern templomába

A ferencek Pasaréti téri temploma mostantól már a Street View-n is bejárható.

Pasaréten 1925-ben jelentek meg a ferencesek, akik elég hamar kinőtték a rendelkezésükre álló rendházat és kápolnát, így egy új kolostor és templom építését tűzték ki célul.

A feladattal idősebb Rimanóczy Gyulát (1903-1958),a magyar avantgárd zsenijét bízták meg, aki három évtizedes karrierje során modern épületek egész sorát alkotta meg, így a Mester utcai rendelőintézetet (1939), a Budapesti Postaigazgatóság Dob utcai épületét (1939) a Bosnyák téri Szt. Antal Plébániát (1944), valamint egy tucatnál is több villát.

Az építész első két tervét, melyet 1931-ben, illetve 1932-ben adott be, a Városépítési Bizottság megtorpedózta, de az 1933-ban elkészített harmadik tervet minden igyekezetük ellenére már nem tudták, így 1934. október 14-én felszentelték a vasbeton szerkezetű háromhajós épületet, melyhez rendház és különálló, 64 méter magas harangtorony tartozik.

Pasaréti_téri_templom

Pasarét_Franciscan_Church_know_as_St._Anthony_of_Padua_church._Main_entrance._Monument_ID_314_-_Budapest_District_II.,_Pasaréti_St.,_137

P1150769
Felülről lefelé: a torony, a templom és a rendház

A belsőépítészeti munkák jó részét is az építész vállalta magára, így a világítótestek és gyertyatartók megtervezését is, de a szenteltvíztartó és az áldozási kelyhek is az ő munkáját dícsérik.

104_8Boldogsag

Az üvegablakok Árkayné Sztehlo Lili munkái, az oltárok pedig Lőte Éva, Hallgass Jenő Zoltán és Ohmann Béla munkái.

Néhány nappal ezelőtt az épület bejárhatóvá vált a Google Street View-ban, így most már anélkül is megcsodálhatja a Leszkovszky György faliképeivel gazdagon borított belső teret:

Két évvel később sor került a templom melletti tér Rimanóczy által való rendezésére is, melynek során 1937-re üzletek egész sorát magában foglaló buszvégállomás nőtt ki a földből.

fortepan_44841

Valószínűleg ez az épület ihlette a Vajda Péter utcai evangélikus templom – ma már csak egy lehangoló állapotú, templom nélküli torony – építészét, Lux Kálmánt is a torony megtervezésében, amelyet 1936-ban szenteltek fel.

Fotók: Wikimedia Commons/ Lásd Budapestet/ Jurányi Attila/FORTEPAN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik