Élet-Stílus

Nézzen be az ország egyik legszebb modern templomába

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 20. 14:13

A ferencek Pasaréti téri temploma mostantól már a Street View-n is bejárható.

Pasaréten 1925-ben jelentek meg a ferencesek, akik elég hamar kinőtték a rendelkezésükre álló rendházat és kápolnát, így egy új kolostor és templom építését tűzték ki célul.

A feladattal idősebb Rimanóczy Gyulát (1903-1958),a magyar avantgárd zsenijét bízták meg, aki három évtizedes karrierje során modern épületek egész sorát alkotta meg, így a Mester utcai rendelőintézetet (1939), a Budapesti Postaigazgatóság Dob utcai épületét (1939) a Bosnyák téri Szt. Antal Plébániát (1944), valamint egy tucatnál is több villát.

Az építész első két tervét, melyet 1931-ben, illetve 1932-ben adott be, a Városépítési Bizottság megtorpedózta, de az 1933-ban elkészített harmadik tervet minden igyekezetük ellenére már nem tudták, így 1934. október 14-én felszentelték a vasbeton szerkezetű háromhajós épületet, melyhez rendház és különálló, 64 méter magas harangtorony tartozik.

Felülről lefelé: a torony, a templom és a rendház

A belsőépítészeti munkák jó részét is az építész vállalta magára, így a világítótestek és gyertyatartók megtervezését is, de a szenteltvíztartó és az áldozási kelyhek is az ő munkáját dícsérik.

Az üvegablakok Árkayné Sztehlo Lili munkái, az oltárok pedig Lőte Éva, Hallgass Jenő Zoltán és Ohmann Béla munkái.

Néhány nappal ezelőtt az épület bejárhatóvá vált a Google Street View-ban, így most már anélkül is megcsodálhatja a Leszkovszky György faliképeivel gazdagon borított belső teret:

Két évvel később sor került a templom melletti tér Rimanóczy által való rendezésére is, melynek során 1937-re üzletek egész sorát magában foglaló buszvégállomás nőtt ki a földből.


Valószínűleg ez az épület ihlette a Vajda Péter utcai evangélikus templom – ma már csak egy lehangoló állapotú, templom nélküli torony – építészét, Lux Kálmánt is a torony megtervezésében, amelyet 1936-ban szenteltek fel.

Fotók: Wikimedia Commons/ Lásd Budapestet/ Jurányi Attila/FORTEPAN
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.