Élet-Stílus

Nem vagyunk egyedül: 100 ízeltlábú faj is élhet egy lakásban

A többségük véletlenül kerül a lakásban, és hamar el is pusztul, és nagyon kevés köztük a kártékony.

A PeerJ című szaklapban megjelent tanulmány kutatói szerint Átlagosan száz különböző ízeltlábú faj él egy amerikai háztartásban: legyek és bogarak mellett elsősorban pókok, hangyák és könyvtetvek az otthonok tipikus lakói.

Matt Bertone, az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatója és munkatársai a városban és környékén 50 ház 554 szobáját vizsgáltak át, ezek közül mindössze négy háló- és egy fürdőszoba volt teljesen tiszta. Ráadásul csak a látható felületeket, a szekrények jól elérhető sarkait ellenőrizték. Az egyes házakban 32-211 – átlagosan száz – egymástól szemmel láthatóan jól elkülöníthető fajt találtak a kutatók, összességében 579 különböző állatfajt találtak.

Házainkban sokkal nagyobb a faji sokszínség, mint azt a legtöbben gondolják. Otthonunkra szívesen gondolunk steril környezetként, pedig ez nincs így. Életterünk sok más faj élettere is, csak mivel alig vannak érintkezési pontok, észre sem vesszük lakótársainkat

– fejtette ki a szakértő.

Bertone szerint véletlen látogatók, például kabócák is előfordultak az otthonokban. A talált fajok közül több nem állandóan élt a háztartásokban, hanem kintről jutottak be, például virágcsokrokon. Ezután többnyire nem éltek sokáig.

A házakban lakó ízeltlábúak döntő többsége békés lakótárs

– hangsúlyozta Bertone. Az ízeltlábúaknak az ökoszisztémában játszott szerepét is kutatják a szakértők. Arra kíváncsiak, vajon rendelkeznek-e olyan mikrobiális organizmusokkal, amelyek jó vagy rossz irányba befolyásolják az ember egészségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik