Élet-Stílus

Az amerikai elnök, akit majdnem megettek a kannibálok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 19. 11:02

Az ENSZ-nagykövetként, CIA-igazgatóként, alelnökként és elnökként is bizonyított George H. W. Bush 1942-ben, alig tizennyolc évesen lépett be a haditengerészethez, majd pilóta kiképzést kapott, így ő lett a legfiatalabb pilóta, aki az amerikai haditengerészetben harcolt.

1944-ben kilenc társával együtt az ő gépét is lelőtték a Tokiótól hétszáz kilométerre délre fekvő, épp támadás alatt álló Csicsidzsima felett.

A tizenkilenc éves Bush, 1943

A katonák közül kilencen sikeresen földet értek a szigeten (Bush másodpilótájának nem nyílt ki az ejtőernyője), de ami ezután várta őket, egészen 2003-ig hétpecsétes titoknak számított.

Nyolcukat elfogták, majd megkínozták: hét pilótát – néhány nap különbséggel – karddal fejeztek le, a nyolcadikat pedig puskatussal verték halálra.

Ez azonban nem volt elég, hiszen a szigeten tartózkodó erőket vezető Josio Tacsibana úgy rendelkezett, hogy a helyőrség sebészei távolítsák el négy pilóta máját és combjuk egy darabját, melyet nyársra húzva, némi szójaszósszal leöntve, zöldségekkel együtt készítsenek el, előételként vagy épp specialitásokként a következő helyőrségi szaképartira.

A háború után a kannibalizmusért felelős japán katonákat természetesen felelősségre vonták, akik teljes természetességgel mondták el, hogy az emberi máj fogyasztása jót tesz a gyomornak. A kínzásben és kannibalizmusban résztvevő négy japán katonát és Tacsibanát felakasztották, a tiszteséges temetést pedig megtagadták tőlük.

Tacsibana aláírja a Bonin-szigetek feladási nyilatkozatát, 1945. szeptember 3.

Bush társaitól kicsit távolabb, a sziget belsejében ért földet, és vérző fejsebe ellenére fel tudott mászni egy felfújható csónakra, majd elhagyni a partokat. A japán hajók el akarták kapni a férfit, de a felettük köröző amerikai gépeket látva gyorsan letettek erről az ötletről.

Néhány órával később a csónak előtt pár méternyire bukkant fel a USS Finback tengeralattjáró, amely megmentette a pilótát a kínzástól és a biztos haláltól.

A megmentő tengeralattjáró
Fotók: Wikimedia CommonsPinterest
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.