Élet-Stílus

Robotszex és örök élet: a leghajmeresztőbb jóslatok 2050-re

 Mit tartogatnak a következő évtizedek? A szakértői feltételezések időnként a sci-fi írók fantáziáját is túlszárnyalják. Az kevésbé meglepő, hogy átrajzolódhat a politikai térkép – azt viszont még Asimov vagy Huxley sem látta előre, hogy focimeccset veszthetünk a robotok ellen, vagy hogy MC Hammer neve fennmaradhat az utókornak.

1. Bevett dolog lehet majd robottal szexelni

Legalábbis a „Robotok, férfiak és szexturizmus” című tanulmány szerzői szerint. Ian Yeoman és Michelle Mars kifejti, hogy 2050-re elterjedhetnek a robotprostituáltak – akár az amszterdami piros lámpás negyedben is. A robotszex azonban még ekkor is drága mulatságnak számít majd.

2. Az USA elvesztheti világhatalmi szerepét

Jacques Attali, aki a gazdasági világválságot is megjósolta, úgy véli: „Hosszas küzdelem után a világvezető birodalom – az Egyesült Államok – 2035-re összeomlik.” Kérdés persze, melyik nagyhatalom léphetne a helyére.

3. Majdnem tízmilliárdan osztozhatunk majd a bolygón

Az ENSZ becslése szerint 9,6 milliárd fő lesz ekkorra a világ népessége.

4. Nyilvánosságra kerül Elvis boncolási jegyzőkönyve

Az 50 évre titkosított irat 2027-ben lát majd napvilágot, és kiderül az igazság – már ha még ekkor is érdekli a közvéleményt.

5. Ezerszeresre gyorsulhatnak a számítógépek

Ulrich Eberl, az „Élet 2050-ben” szerzője szerint a számítógépek ma ezerszer gyorsabbak, mint 25 éve – ez a fejlődés megismétlődhet.

6. A „földi üzenet” időkapszula eléri célját, a Gliese 581c bolygót

Ha a lakhatónak ítélt bolygón valóban van élet, 501 üzenetet kell majd végighallgatnia tőlünk az idegen civilizációnak. Ki tudja, milyen csapással válaszolnak majd?

7. Kikaphatunk a robotoktól fociban

A Robo-cup nevű, már ma is létező robotfoci-bajnokság szervezői úgy látják: a robotok 2050-re már képesek lesznek megverni az emberi csapatokat.

8. Szaúd-Arábiában elfogyhat az olaj

A Citigroup szerint a szaúdiaknak ekkorra már importálnia kell az olajat. Az ország nyersanyagban a harmadik leggazdagabb a világon, aggodalomra tehát valószínűleg így sem lesz okuk.

Fotó: Europress/AFP/Marwan Naamani

9. Legyőzhetjük az öregedést

A halhatatlanság-szakértő Aubrey de Grey bízik benne, hogy mára megszülettek az első emberek, akik ezer évig élnek majd. De Grey szerint az öregedés gyógyítható betegség. „Az élettartam egyelőre két évvel nő évtizedenként, később azonban évente egy évet nőhet majd” – állítja.

10. Szembenézhetünk egy újabb Y2K (számítógépes átállási) problémával

2038 körül várható ugyanakkora kavarodás a számítógépes időátállítás körül, mint 2000-ben – szerencsére arra is alig emlékszik már valaki.

11. Vasútvonal épülhet New York és Moszkva között

A Kremlin már ma dédelgeti a 65 mérföldes, fél világon átívelő vasútvonal tervét, amelyen a (természetesen) még mindig élő Putyin is utazhat majd.

12. Kinyitnak egy nickelodeonos időkapszulát

A rajzfilmcsatorna által 1992-ben elföldelt kapszula olyan örökérvényű alkotásokkal lepi majd meg a 2042-es közönséget, mint egy MC Hammer album.

13. Önfejlesztővé válhat a mesterséges intelligencia

A jövőszakértő Ray Kurzweil szerint az intelligens gépek már 2045-re önfejlesztővé válhatnak és az ember ellen fordulhatnak, beteljesítve ezzel minden sci-fi szerző rémálmát.

(Mentro.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik