Élet-Stílus

Szamárköhögésbe halt bele az egy hónapos kisfiú – szülei megosztották utolsó pillanatait

A gyászoló szülők azért hozták nyilvánosságra a sokkoló videót, hogy felhívják a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Az alig egy hónapos ausztrál kisfiú, Riley Hughes tavaly márciusban halt bele a szamárköhögést okozó, Bordatella pertussis baktérium fertőzésébe. Azóta közel egy év telt el, az orvosok mégsem tudnak megnyugtató, egyértelmű magyarázatot adni a szülőknek arra, újszülött fiak hogyan és mikor kaphatta el az életveszélyes fertőzést.

„Ha csak egy valakit meggyőztünk, már megérte”

Gyermekük halála után, Greg és Catherine Huges arra tették fel az életüket, hogy egyszer és mindenkorra megszabadítsák Ausztráliát a Bordatella pertussis baktériumtól. Az elmúlt hónapokban fáradhatatlanul járták az országot, előadásokat és vitaesteket tartottak: beszéltek orvosokkal, szülőkkel és leendő szülőkkel is.

Hogy nyomatékot szerezzenek az általuk elmondottaknak, a gyászoló szülők januárban úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák azokat a privát videókat, amiket kisfiuk utolsó napjairól készültek.

„Mindig megfagy bennem a vér, mikor elindítom ezeket a videókat és hallom a gyerekemet köhögni és küzdeni a levegőért. Meg is egyeztünk Catherine-nel, hogy a felvételeket megtartjuk magunknak. Most mégis úgy éreztük, nyilvánosságra kell hoznunk őket. Nem magunk miatt, hanem a többi gyerek miatt. Ha csak egy kismamát meggyőzünk, hogy oltassa be magát és gyermekét a baktérium ellen, már nem volt hiába”

– nyilatkozta a felvételekkel kapcsolatban az apa, Greg Hughes. Nem ez az első alkalom, hogy a férfi a kisfiúnak létrehozott „Light for Riley”-oldalon fakad ki az oltásellenesség és annak következményei ellen. Márciusban szinte az egész világot bejárta a szívbemarkoló fotó, melyet Riley-ról készített nem sokkal a kórházba kerülése után.

*Warning – contains content that some may find distressing*These are the final videos of our beautiful son Riley who…

Posted by Light for Riley on Wednesday, January 6, 2016

Mi az a Bordatella pertussis?

A világon évente 30-50 millióan kapják el a Bordatella pertussist. A kórokozót, ami a súlyosan fertőző szamárköhögésért felel. A legfrissebb adatok szerint a betegek közül 300 ezren nem élik túl a szövődményeket.

A Gram-negatív, pálcika alakú kórokozó leginkább a kisgyerekeket fertőzi meg. Megfázásszerű tünetekkel indul, és a betegség első fázisában csak enyhe tüneteket produkál: tüsszögés, orrfolyás, enyhe láz jelentkezik. Aztán a második szakaszban előjönnek a jellegzetes köhögésrohamok, megnő a valószínűsége a szövődményeknek – amilyen a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás – is.

A kórokozót a 16. században írták le először, az első oltóanyagot pedig 1933-ban fejlesztették ki. Azóta a betegség ellen a Di-Per-Te kombinált vakcina jelent védelmet, ami diftéria és tetanusz toxoidból, valamint elölt Bordetella pertussis, sejteket NEM tartalmazó alkatrészeiből áll.

„A szamárköhögés eszembe se jutott”

– mondja Riley édesanyja, aki a Daily Mail ausztrál kiadásának elárulta, akkor kezdett igazán aggódni fiáért, mikor a gyermek egyik este nem volt hajlandó szopni. Másnap azonnal kórházba vitték a kicsit, ahol az orvos igyekezett megnyugtatni őket, hogy egyszerű megfázásról van szó. Nem sokkal később Riley állapota tovább romlott.

„Újra kórházba vittük, és ekkor már benn is tartották őt, mert kiderült, hogy szamárköhögése van. Az utolsó dolog volt, amire gondoltam volna”

– vallja be a fiatal nő. Riley a kórházba kerülése után négy napig küzdött a baktériummal – hiába. A bekerülése utáni ötödik napon a szervezetét elárasztották a baktérium termelte toxinok: szülei karjaiban halt meg.

Kép forrása: Facebook / Light for Riley
Kép forrása: Facebook / Light for Riley

„Ha tudtam volna a védőoltásról, amit a terhesség harmadik trimeszterében adnak a kismamáknak, hogy gyermekük védett lehessen a baktérium ellen, Riley talán még ma is élne”

– mondja Catherine, aki az elmúlt évben elérte, hogy a vakcináról minden ausztrál kismamát kötelező jelleggel tájékoztassanak, és ingyen be is oltsanak, ha ezt kéri.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik