Élet-Stílus

Súlyos rendellenességet okozhat a magzatoknál egy szúnyog terjesztette vírus

A kétségbeesett brazil szakemberek biztosak benne, hogy a rendellenességeket a szúnyogok terjesztette Zika-vírus okozza.

Mikrokefália, vagy más néven kisfejűség: így nevezik azt a súlyos fejlődési rendellenességet, aminek következtében a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően. Bár a rendellenesség előfordulása meglehetősen ritka, Brazíliában az utóbbi évben rohamosan nő az érintett babák száma. A legfrissebb, erre vonatkozó statisztikák szerint 2015-ben 3000-nél is több kisbaba jött világra mikrokefáliával.

A brazil szakemberek biztosak benne, hogy a számok emelkedése nem véletlen. Hogy azért külső tényező, egész pontosan egy vírus felelős. Azt is tudni vélik, melyik: az 1940-ben, Ugandában felfedezett Zika-vírust okolják a rendellenességekért, ami Afrika és Ázsia után – szerintük – most Latin-Amerikában fertőz – írja a Quartz.

Kép forrása: Wikipédia
Kép forrása: Wikipédia

A brazil kormány szerint a vírus, ami felnőtteknél általában csak enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz, 2015-ben legalább 1,5 millió embert fertőzött meg. A szakemberek emellett összefüggést találtak a nagyszámú mikrokefáliával született baba és a vírus között: a Zikát ugyanis megtalálták szinte minden, a rendellenességgel született baba méhlepényében is. Ráadásul az anyák a terhességük elején panaszkodtak orvosaiknak megfázásszerű tünetekre – írja a CNN.

A brazil kétségbeesést némiképp árnyalja, hogy a vírus korábban már fertőzött más országokban is. Így például a mikronéziai Yap-szigeten, ahol, noha az adatok szerint 2007-ben a lakosság több mint 75 százalékát megbetegítette, az orvosok nem észlelték a mikrokefáliával született babák számának emelkedését.

Ugyanígy a 270 ezres lakosú Francia-Polinéziában sem, ahol 2013-ban 28 ezer embert betegített meg a vírus. Dr. Alain Kohl, a glasgow-i egyetem virológusa, aki csapatával évek óta tanulmányozza a Zikát, elmondta, még a leggyorsabban fejlődő organizmusok sem képesek arra, hogy néhány év alatt új „képességekre” tegyenek szert. Épp ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy a „mikrokefália-járványért” a Zika-vírus legyen a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik